Miljonnota för renovering

Bosse Strömbäck (V), kommunalråd är genom sitt bolag, Kulturfastigheter i Boden AB, ensam ägare till Snabelhuset. Torbjörn Lidberg (S), kommunalråd, driver frågan att köpa fastigheten för kommunens räkning. Snabelhuset är en het fråga i Boden just nu. Kuriren tar upp ämnet i flera artiklar.

BRÅK. En politisk strid har blossat upp om kommunens köp av Snabelhuset. En oberoende besiktning visade på avsevärda och kostsamma brister.

BRÅK. En politisk strid har blossat upp om kommunens köp av Snabelhuset. En oberoende besiktning visade på avsevärda och kostsamma brister.

Foto: Håkan Zerpe

Boden2012-05-31 06:00

Besiktningsprotokollet för Snabelhuset skrämmer.

Det pekar på miljonkostnader för en renovering.

-  Och kommunen behöver inte en fastighet till, säger Anders Granström (NS), ledamot i miljö- och byggnämnden.

Efter besiktningen av Snabelhuset framkom en hel del brister. Bland annat sättningsskador, läckage, dåligt skick på fasad och takfot, gavelbalkongernas betongplattor i mycket dåligt skick och en nödutgång som är stängd på grund av allvarlig säkerhetsrisk.

Fastigheten har i princip inga anpassningar för funktionshindrade.

Vid en anpassning med hänsyn till krav på tillgänglighet, brandskydd och energihushållning måste byggnaden uppfylla plan- och bygglagen och Boverkets byggregler. Enligt Grontmij AB, som gjorde besiktningen, innebär en sådan anpassning omfattande åtgärder och stora kostnader.

Skamligt
Anders Granström är starkt kritisk mot affären.

- Sälja på en öppen marknad är okej. Men att sälja till kommunen och samtidigt sitta i den ledning som till varje pris är beroende av vänsterstödet för fortsatt majoritet är skamligt. Frågan är om inte det här är att betrakta som mannamån eller delikatessjäv.

Okulär besiktning
Besiktningen som genomfördes var en okulär översyn, med blotta ögat.

Tekniska förvaltningen och konsultföretaget Grontmij statusbedömde fastigheten. Där framkom saker som omgående bör åtgärdas. Beräknad kostnad är 4,3 miljoner kronor förutom priset för huset, 950.000 kronor.

Kulturverksamhet
Torbjörn Lidberg, kommunalråd, bedömer kostnaden till knappt en miljon kronor i första skedet. Något som även Bo-Gunnar Lundberg, kommunens fastighetschef, är inne på. Men då är förutsättningen att den befintliga verksamheten fortsätter oförändrad.

-  Då finns det inga andra krav. Det fungerar för en kulturverksamhet.

Om bygglov söks eller att det blir förändringar genom att personal anställs kan läget bli annat. Till exempel kan arbetsmiljöverket börja ställa krav på anpassningar.

Renoveringsbehov
Åtgärder som snarast bör åtgärdas av säkerhetsskäl:

nnn Kontroll/översyn av brandskydd och utrymningsstrategi av sakkunnig. Kontroll/översyn av den befintliga elinstallationen.

Exempel på renoverings och underhållsåtgärder som bör utföras inom en relativt snar framtid:

nnn Renovering inklusive tilläggsisolering av putsade fasader. Tilläggsisolering av kallvind då även avluftning bör ses över.

¤ Renovering av invändiga ytskikt i princip hela byggnaden.

¤ Byte av fönster i källarplan.

¤ Samtliga delar av elinstallationen bör förnyas.

¤ Säkerställa tilluft till rum i den ursprungliga byggnaden.

¤ Ny fjärrvärmeväxlare.

¤ Energideklaration (om ej utförd).

¤ Byte av stamledningar (värme/tapp/spillvatten).

¤ Ombyggnad av ventilation till typ med värmeåtervinning.

Inget fel på el
Bosse Strömbäck har en annan syn på husets kondition. Bland annat ska elsystemet ha bytts ut 1980.

Han deltog bara inledningsvis i besiktningen, vilket kan tyckas olyckligt. Eventuella missförstånd hade kunnat klaras ut direkt.

Avsikt med köpet
Tillgodose och trygga kommunens ungdomars behov av repetitionslokaler och mötesplatser. I första hand med avsikt att säkerställa befintlig verksamhet, men i framtiden ska den kunna utvecklas.

Ekonomi
Verksamhetsbidrag: 250.000 kronor årligen.
Drift & underhåll: 365.000 kronor.
Pantbrev: inteckning på 1.020.000 kronor.
Prislapp för kommunen: 950.000 kronor.
Värdering:  950.000 kronor. Plus minus 100.000 kronor.

Lokaler
Byggår: 1950-talet.
Tomtyta: 4.113 kvadratmeter.
Fastighetsyta: cirka 800 kvadratmeter.
Lokaler: konsertlokal, kafé, konferenslokal, tre kontor, elva repetitionslokaler, en inspelningsstudio, en radiostudio och två övernattningsrum.
Föreningsverksamhet: paraplyorganisationen, Qultur- och mediaföreningen, sköter de aktiva grupperna i fastigheten och fungerar även som en medlemsförening för enskilda. Det är en ideell förening.
Övrig verksamhet: fritidsgård och Bodens närradio

Ägarhistorik
1978-1994 Statens byggnadsstyrelse.
1994-1997 Vasakronan.
1997-1999 Stenvalvet.
1999-2005 Snabelhuset ekonomiska förening.
2005-          Kulturfastigheter i Boden AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om