Rock'n'roll vs cancer

Hårda Piteåbandet Dusty Diamond och countrydoftande Luleåbandet The Happy Chaps ställer sig i kväll på scenen i Kulturens hus i Luleå under parollen Fuck cancer.

ANHÖRIG. När Erica Karlsson fick veta att pojkvännens lillasyster drabbats av bröstcancer bestämde hon sig för att arrangera en spelning till stöd för drabbade ungdomar.

ANHÖRIG. När Erica Karlsson fick veta att pojkvännens lillasyster drabbats av bröstcancer bestämde hon sig för att arrangera en spelning till stöd för drabbade ungdomar.

Foto: Andreas Wälitalo

Kultur och Nöje2012-05-18 06:00

Intäkterna från spelningen går till föreningen Ung cancer, en organisation för cancerdrabbade personer mellan 16 och 30 år.

För arrangemanget står 24-åriga Erica Karlsson, musikintresserad Teliaanställd som bestämde sig för att göra upp med känslan av maktlöshet.

- Min pojkväns lillasyster Lisa fick i januari i år veta att hon har bröstcancer. När hon fick beskedet var hon 19 år. Många säger att man inte ska kunna få bröstcancer när man är så ung, men det kan man. Jag är inte läkare eller cancerforskare men ville göra något ändå, säger hon.

Erica Karlsson berättar att Lisa får cellgiftsbehandling mot sin sjukdom, vilket är obeskrivligt jobbigt. Men om hon orkar kommer hon att stå i publiken under kvällens spelning.

- Det kommer att kännas skitbra när vi står där. Man behöver mycket stöd när man går igenom sjukdomen. Alla i familjen försöker hjälpa till och det här är mitt sätt. Musik har alltid varit mitt största intresse. En spelning är ett bra sätt att få ut information och samtidigt dra in pengar, säger Erica Karlsson.

"Inte Bono"
Erica Karlsson är sambo med Mathias D. Leigh, sångare i Dusty Diamonds - ett band vars sound han själv beskriver som "hård rock med mellanslag".

För Mathias D. Leigh var det självklart att ställa upp på spelningen.

- Jag håller med om det Erica säger. Vi är inga läkare och kan inte bota cancer. Jag är hårdrockssångare - det är det jag gör bäst. Jag är inte Bono i U2 precis, men man kan alltid göra något. Det här är ett jättebra initiativ, jag gör det för min syster. Många yngre får cancer, men man tänker inte på det förrän det drabbar en själv, säger Mathias D. Leigh.

Våga prata
Årligen drabbas cirka 800 personer mellan 16 och 30 år i Sverige av någon form av cancer.

- Jag tror inte att folk inser att det är så många. Det är inte kul att få cancer och tro att man är ensam i världen med sin sjukdom, säger Erica Karlsson.

Det är inte första gången hon är anhörig till en cancerdrabbad person.

- Min farbror fick cancer när han var 29 år, men då fattade jag inte riktigt vad det handlade om. Nu hör jag om ganska många i min närhet som drabbas.

Erica Karlsson vill bidra till att bryta tabun: man måste kunna prata om sjukdomen. Hon vill också visa omvärlden att det faktiskt går att göra något även om man, som hon säger, inte är läkare eller cancerforskare.

- Många människor säger "jag önskar att jag kunde göra något" men tar ändå inte tag i det, säger hon.

Ideell organisation för cancerdrabbade personer mellan 16 och 30 år. Föreningen skapar mötesplatser där unga kan dela erfarenheter och känslor, bland annat genom att arrangera tematräffar och föreläsningar. Föreningens mål är att skapa bästa möjliga förutsättningar både före och efter sjukdomstiden. Fuck cancer är en kampanj i föreningens regi.

Erica tipsar!

Tänk noga igenom vad du vill göra.

Ha gärna ett personligt syfte.

Skriv en utförlig projektplan.

Kontakta kultur- och fritidsförvaltningen i din kommun. I Luleå finns exempelvis projektet Ung arrangör.

kontakta tänkbara sponsorer.

Var ihärdig och visa att du har rejält med driv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!