Miljonsatsning kan stoppas

Regeringen vill sätta stopp för oseriösa riskkapitalistföretag men stoppar samtidigt även seriösa investerare, enligt Roger Akelius. Satsningen på 80 miljoner kronor i Cape east kan gå om intet.

STOPPAR SATSNING. Roger Akelius anser att regeringens skärpta regler stoppar även seriösa investerare. "Konsekvensen blir att satsningen på Cape east i Haparanda stoppas", säger han.

STOPPAR SATSNING. Roger Akelius anser att regeringens skärpta regler stoppar även seriösa investerare. "Konsekvensen blir att satsningen på Cape east i Haparanda stoppas", säger han.

Foto: Göran Lahti

Haparanda2012-04-11 06:00

Spa- och bastuanläggningen Cape east i Haparanda har rönt stor uppmärksamhet i landet och anses som en av de absolut bästa i Sverige.

Roger Akelius har satsat uppåt 100 miljoner kronor i Cape east och har nu långt gångna planer på att öka på den satsningen.

Spektakulärt bygge
- Jag har verkligen njutit av Cape east och gläds med de fantastiska omdömen som anläggningen fått. Nu vill vi satsa 80 miljoner kronor ytterligare på att fördubbla verksamheten och bygga Sveriges häftigaste kongresslokal, säger Roger Akelius.

I lokalen ska ingå sittplatser för 300 personer i flera nivåer, med utsikt över poolen, älven och Finland. Inne i kongresslokalen planeras en skylift som tar 20 personer som kan åka upp genom taket.

Dessutom planeras nya hus för kafeteria, bageri och lokaler för spa-behandling samt en lyxsvit. Ett helt nytt kök ska byggas med stora glasrutor in till gästerna i nya matsalar.

Men nu hotas satsningen efter att regeringen föreslagit skärpta regler för avdrag för interna ränteutgifter som ett försök att sätta stopp för aggressiv skatteplanering.

Roger Akelius menar att det stoppar all inlåning från länder utanför Europa.

- På grund av att något riskkapitalbolag fartsyndat med höga ränteavdrag så ska skatteverket stänga hela vägen. Denna åtgärd stoppar fortkörare men också alla seriösa investerare, säger Roger Akelius.

Beroende av utlandslån
Han menar att regeringen inte tagit hänsyn till att skatte- och turistparadis som Bahamas även har en seriös finansverksamhet.

I Akeliuskoncernen ingår Akelius invest med säte på Bahamas där 20.000 kunder från 60 länder får ränta på sex procent utan pantsäkerhet, enligt Roger Akelius.

- Jag förstår att det kan irritera om ett riskkapitalbolag tar ut ränta på 25 procent, men jag tycker att sex till sju procent på lån utan säkerhet är helt affärsmässigt och borde godkännas.

Akelius kan inte finna så bra långivare i Sverige, enligt Roger Akelius.

- Då återstår att flytta motsvarande kapital till investeringar i Tyskland, och då måste tyvärr även den planerade utvecklingen av Cape east stoppas, säger han.

Enligt Roger Akelius, är Akelius det fastighetsbolag som renoverar mest i miljonprogrammet i Sverige, både totalt och per lägenhet.

- Renoveringarna ger arbete åt 1.000 fast anställda hos underentreprenörer under flera år och genomförs tack vare billiga utlandslån. Nu inför Borg ett idiotstopp för dessa lån, vilket innebär 1.000 färre jobb i Sverige som hamnar i Tyskland, säger han.

Enligt Akelius blir konsekvensen 700 miljoner kronor mindre i skatteintäkter för Sverige.

- Jag förstår inte politik men anser att Tyskland har bättre bostadspolitik än Sverige. Jag vill förvalta hyreshus i Sverige, men tvingas nu erbjuda hyresgäster att omvandla till bostadsrätt, för att minska bolagets lån i Sverige, säger han.

Det uppdagades tidigare att bland andra Carema undkom bolagsskatt i Sverige genom ränteavdrag för lån utomlands inom samma koncern.

Detta sker med så kallade räntesnurror då svenska företag via bolag registrerade i lågskatteländer lånar ut pengar till ett annat företag i koncernen.

Räntan sätts ofta högt och ränteavbetalningarna dras av mot vinsten för att undgå svensk bolagsskatt - vilket kostar statskassan 6,3 miljarder kronor årligen, enligt regeringen.

Finansminister Anders Borg (M) föreslog den 22 mars skärpta regler för ränteavdrag som bland annat innebär att det inte längre blir tillåtet att göra avdrag för ränteutbetalningar till mottagare i lågskatteländer utanför EES (EU plus Island, Norge och Liechtenstein).

Reaktionerna lät inte vänta på sig, bland annat i ett brev från 27 tunga näringslivsprofiler i landet. De menar att regeln slår "godtyckligt" och att det kommer att leda till minskade investeringar i Sverige.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om