Det här framkom vid en presskonferens på torsdagen med landstingets högsta tjänstemän; tf landstingsdirektör Gunnar Persson, Mats Brännström som är tf biträdande landstingsdirektör och Jörgen Skov, som är lex Maria-ansvarig läkare.
- Vi har upptäckt fyra fall av bröstcancer där något har blivit fel när det gäller diagnostik och behandling. Patienterna förefaller ha fått felaktig behandling, säger Mats Brännström, tillförordnad biträdande landstingsdirektör och ansvarig för hälso- och sjukvårdsdivisionerna.
Byte av patolog har skett
Upptäckten har lett till att landstinget i Norrbotten har inlett interna granskningar av de fyra fallen.
- Vi har redan vidtagit åtgärder för att det inte ska hända igen under tiden vi utreder det här, säger Mats Brännström.
Undersökningen av cell- och vävnadsproverna som tas från patienterna har gjorts av ett läkarbolag som landstinget köper in patologisk service av. Under tiden som granskningarna pågår köper landstinget in patologisk service av ett annat läkarbolag.
- Det är som en kortsiktig lösning för att alla involverade ska känna sig trygga, säger tf landstingsdirektör Gunnar Persson.
Det kan ha brustit i hela vårdkedjan tillägger han. Utredningarna syftar till att klarlägga var det brustit i vårdkedjan, det kan finnas flera svaga länkar.
Opererades i onödan
Det allvarligaste fallet är en kvinna som fick ena bröstet bortopererat, där det senare visade sig att det inte var cancer. När det gäller de tre andra fallen är chefstjänstemännen fåordiga om vad som misstänks ha blivit fel, men i deras fall ska det vara frågan om konstaterad cancer.
Patienterna har opererats och behandlats under fyra-fem månader på senhösten 2011. Kvinnorna har blivit informerade.
Kan det finnas fler fall?
- Vi har inte fått några sådana indikationer, säger Mats Brännström.
Det ska göras interna utredningar och händelseanalyser av de fyra fallen. Utredningarna beräknas ta en till två månader. Därefter kan det bli aktuellt att landstinget gör en eller flera lex Maria-anmälningar till Socialstyrelsen säger Jörgen Skov.
Anne Somppi, ordförande i Bröstcancerföreningen Norrbotten, menar att sådana här felbehandlingar inte får inträffa.
- Det är att utsätta kvinnor för onödigt lidande, både fysiskt och psykiskt.
Hon konstaterar att det som skett säkert kan få kvinnor som har behandlats för cancer eller blivit undersökta att fundera över om de också har fått felaktiga behandlingar/bedömningar.
- Det är bra att det här upptäcktes nu och att landstinget tar tag i det. Det måste utredas. Sedan undrar vi i föreningens styrelse varför vi inte har en egen patolog i länet.