Snöskoterförare och andra bör hålla sig borta från isen. Det milda vädret har hindrat havsisarna från att frysa till ordentligt och på många håll i Luleå skärgård är det helt öppet vatten. Snötäcket som har lagt sig ovanpå de befintliga isarna gör också att de inte växer i tjocklek. Enligt Patrik Bylin, chef för räddningstjänsten i Luleå kommun, bör endast de med mycket god kunskap om havsisarna vistas ute på dem.
- Räddningstjänsten sätter aldrig upp skyltar med varning för svag is. Om vi skulle göra det finns det risk för att folk tror att isen håller där det inte finns några skyltar.
För den som ändå måste ge sig ut på isen gäller det att skaffa sig dagsaktuell kunskap om dess tjocklek, genom att exempelvis kontakta kustbevakningen.
Speciellt år
Kari Jämsä, Luleå långfärdsskridskoklubb, konstaterar att den sedvanliga åkningen på havsisar som klubbens medlemmar brukar ägna sig åt under december månad helt har gått om intet i år.
- I år är det speciellt. Vi har endast åkt på sjöisar i inlandet. Snön gör att vi inte kan läsa isen och då vet vi inte vad vi står på.
Kari Jämsä uppger att han och hans klubbkamrater nu hoppas att snön ska blåsa undan och blottlägga blankisen som ligger där under. För ett par dagar sedan var han ute och undersökte isarna mellan Lövskär och Hindersöstallarna i Luleå skärgård.
- På Lövskärssidan var det öppet vatten. Men så var det kallt i går (läs i förrgår, reds. anm.) och då nöp det ihop. Med pudersnön som har lagt sig ovanpå blir isläget där riktigt dåligt.
Visst hopp finns ändå om skridskofärder ute på havsisarna. Kari Jämsä påpekar att det inte ligger någon is i Bottenviken. I vissa skärgårdsvikar förändras havsnivån och då lyfts isen lös. Utan is i Bottenviken som bromsar skickas isflaken ut i havet och skärgården blir isfri. Därmed kan ny blankis bildas igen när det fryser på.
- Vi har tre sinnen för att bedöma isens kvalité, syn, hörsel och känsel. När det ligger snö ovanpå är känseln det enda vi har kvar. Vi använder oss av pikar som vi känner på isen med innan vi åker på den, säger Kari Jämsä och varnar allmänheten för att vistas på isar som inte har kontrollerats först.