Han är en av personerna bakom planerna på en ny stor småbåtshamn i Harrviken. Kuriren berättade om planerna i april och sedan dess har det hänt en hel del.
- Ja, vi har fått en hel del synpunkter som vi har lyssnat på. Vi har tänkt lite annorlunda och valt att inte bygga så stort och dessutom flyttat hamnen en bit, säger Finni.
Omarbetningen innebär att hamnområdet flyttat 50 meter österut och att en mindre del av strandens bredd (70 meter) tas i anspråk.
Båthusen ska byggas närmare Lövskärsvägen och stenpiren förlängs till 180 meter för att klara antalet båtplatser till det ursprungliga antalet.
Ifrågasätter valet
Både länsstyrelsen och miljökontoret har ifrågasatt valet av Harrviken som plats för båthamnen. Viken är långgrund och stränderna sanka. Området ses också som ett av de sista obebyggda strandområdena på Hertsölandet.
- Det är tydligen den sista vildmarken i Bottenviken, säger Erik Finni.
Ironin går fram och Finni pekar på att SSAB ligger i närområdet. Men miljömyndigheterna oroas över den miljöpåverkan som kan bli resultatet av anläggningen och den muddring som krävs för projektet.
- Vill man leta miljöpåverkan så kan man i stället titta på de 42 stenpirar som finns runt Hertsölandet. De flesta är svartbyggen och hindrar vattnet från att strömma fritt, menar Erik Finni.
Motståndarna till projektet hävdar också att viken är för grund för båttrafik.
- Det stämmer inte, vi har lodat och det är samma djup som vid de flesta andra småbåtshamnar. Den ligger dessutom skyddad för vind och sjögång, menar Finni.
Men det är inte bara miljömyndigheterna som är kritiska, de närmaste grannarna är inte heller glada över båthamnen. Båttrafiken blir störande, miljö och fiske skadas av muddringarna och stranden bör förbli orörd anser man. Det finns även en oro för att fastighetspriserna ska sjunka.
- Jag har läst yttranden där man säger att man inte vill ha en industri till granne. Det är ingen industri, det är en fritidsmarina med verksamhet på sommaren. Och en modern miljöanpassad marina, säger Finni.
Men hur ser du på det stora motståndet?
- Det råder brist på båtplatser i Luleå, det är själva huvudsaken. Luleå är ju en båtstad. Vi har redan en kö med folk som vill ha båtplats hos oss. Projektet har en hejaklack men tyvärr är det mest kritikerna som hörs, säger han och tillägger:
- Men ibland får man igenom saker ändå. Om det tar ett eller två år spelar mindre roll men vi tänker bygga hamnen.