- Jag trodde inte det var så farligt att vi hade en enda varg på våra marker, men det visade sig vara helt fel. Den vargen var ett fruktansvärt rovdjur, säger Ola Rokka, rovdjurssamordnare Ängeså sameby.
Sågs nära Överkalix
Observationerna av den varg som nu tros uppehålla sig i trakterna kring Överkalix började komma in runt midsommar. Då handlade det om synobservationer av privatpersoner, men den 28 november konstaterade länsstyrelsen att en varg finns eller har funnits i området och nu har samebyn ansökt om skyddsjakt på den vargen.
- I och med att den varit här så pass länge så tror i alla fall jag att risken för att den har blivit stationär är väldigt stor. Även om jag anser att alla djur ska få finnas så finns det inte plats för varg i renskötselområdet. Det går helt enkelt inte ihop, förklarar Rokka.
Förödande
Samebyn har de flesta rovdjuren på sina marker, men att även ha en varg anser samebyn vara en omöjlighet.
- En varg dräper som tjugo björnar så för våra unga som tänker sig en framtid som renskötare är det rent förödande med varg. Det handlar om samebyns framtid, suckar Rokka.
Även om länsstyrelsen godkänner skyddsjakt innebär det inte per automatik att vargen skjuts. Det kan också bli fråga om en förflyttning från renskötselområdet till andra marker. Rokka ser även andra faror än att det blir allt mer rovdjur och då främst björn i skogarna.
- Avskjutningen av älg kommer i framtiden allt hårdare drabba oss renägare.
I dag ingår älgkalvar i björnens naturliga föda, men vi ser redan nu att den ökande tilldelningen av älgar till jakten beskattar stammen hårt och då kommer givetvis björnen allt oftare tvingas slå en ren i stället.
Inga spår än
Nu återstår en del arbete för länsstyrelsen med att först hitta vargen och sedan dna-bestämma den innan något beslut i skyddsjaktfrågan kan tas. Ett första spårsök slutade i att naturbevakarna fick lämna skogarna norr om Överkalix utan att ha hittat några spår efter vargen och nu inväntar enheten tips från allmänheten innan ett nytt försök görs.