Det tog hon med sig till den kyliga nord och i dag är hon känd för sitt engagemang för strandsatta bärplockare, utsatta kvinnor och nu offren för översvämningarna i Thailand.
-Jag mår bra när jag får hjälpa andra, jag kan inte bara sitta hemma och se på när det händer saker. Jag är sjukpensionär och skadad efter en misslyckad operation samt en whiplashskada vid en busskollission så jag har svårt att koncentrera mig längre stunder. Men när jag får ta tag i problem och lösa dem för andra då mår jag som bäst, säger hon.
Söker faddrar
Och det är mycket denna 55-åriga eldsjäl hunnit med. Kanske mest känt är hennes engagemang år 2009 för de strandsatta bärplockarna, 220 stycken. Under de veckor det tog att lösa boende, mat och hemresa för dessa människor ställde hon upp med matlagning och myndighetskontakter både i Luleå kommun men även på hemlandets ambassad i Stockholm.
- Jag stod inte så högt i kurs hos den ambassadören och en thailändsk minister, berättar hon och skrattar när hon berättar hur hon skällde på de thailändska myndighetspersonerna som fick
sina fiskar varma. Och hon berättar hur hon med hjälp av vänner, familj och kontakter i landet till slut lyckades få hem alla plockarna, dessutom med en liten slant på fickan.
- Många har fortfarande stora skulder kvar, säger hon beklagande och berättar att hon just nu försöker på norrbottningar att ställa upp som faddrar.
I somras var 13 av plockarna tillbaka i jobb i Norrbotten och Västerbotten.
- De hälsade på och tackade Luleåborna och andra för all hjälp, säger Chitrawan som för övrigt är ordförande i den Thailändska föreningen.
Förmedlar kontakter
När tsunamin drabbade Thailand 2005 tog hon initiativet till insamlingar för de drabbade. Hon hjälper också utländska kvinnor som drabbas av problem i Sverige.
-Det ringer till mig från hela landet och jag förmedlar hjälp och kontakt med myndigheter, säger Chitrawan som lägger ned mycket egna medel och obetald tid.
- Jag har en man och en familj som stödjer mig, säger hon och nämner de tre barnen varav ett fortfarande bor kvar hemma.
Översvämningskatastrofen
Just nu arbetar hon för att nå ut med en insamlingsoffensiv för att få in pengar till de som drabbats av den stora översvämningskatastrofen i hemlandet.
- Jag följer med på tv varje dag. Ser hur folk vadar upp till midjan i vatten på gatorna, vatten som nu når ända in i Bangkok. Folk kan inte laga mat och de blir sjuka, säger hon bekymrat. Nästan en miljon människor är drabbade av denna katastrof.
- Det är första gången det har blivit en sådan här stor översvämning, säger hon och berättar att hon nu bland annat knackar dörr och samlar in pengar för att kunna bistå sina landsmän.