Hemvärnet går in i en ny era

Det går bara åt ett håll och det är framåt.
Hemvärnet har skakat av sig oket om att vara en gubbig och omodern organisation.
I dag är det precis tvärtom, men det har tagit tid att få bort stämpeln.

MOMENT. Peter Akusjärvi, instruktör, går igenom de sista momenten innan det är dags för det skarpa granatkastet.

MOMENT. Peter Akusjärvi, instruktör, går igenom de sista momenten innan det är dags för det skarpa granatkastet.

Foto: Roger Larsson

Boden2011-10-10 06:00

Maria Sjögren, 23, Luleå, är plutonssignalist. Under hennes värnpliktstid i Enköping var bilden av hemvärnet precis som är skrivet i raderna ovanför. Och det trots att organisation under senaste tio åren bytt skepnad på ett markant sätt.

- Jag hade en låg uppfattning om hemvärnet. Men det är något annat, en fin gemenskap i grönkläder. Jag tycker det är jättekul, berättar hon under den stora hemvärnsövningen i Boden som pågick fram till igår.

Ny karriär
Hon har varit med i hemvärnet ett år, nu är hon på väg in i en ny karriär inom Försvarsmakten. Nämligen specialistofficer, en utbildning som genomförs i Halmstad.

Per Söderberg, ställföreträdande bataljonschef vid Norrbottensgruppen, uttrycker att han gärna skulle vilja ha med henne i fortsättningen också. Något hon lovar eftersom hon kommer hem till Luleå efter utbildningen.

Maria Sjögren var en av närmare 450 soldater som deltog i en övning som handlade om att träna sin befattning. Det var allt från ledarskap, materielkunskap till kast med skarp handgranat.

Att hemvärnet eller de nationella skyddsstyrkorna håller på att flytta fram positionerna är det ingen tvekan om. Det är bara att se på faktasiffror, 40 procent av försvaret kommer inom en snar framtid vara hemvärnet. Och det behövs bara ett titt på övningen för att inse att det handlar om bra utbildade män och kvinnor som sprudlar av energi.

Positivt
- Det är väldigt positivt nu och det gäller att smida medan järnet är varmt, säger Per Söderberg som pekar på att rekryteringen varit väldigt bra.

- Under ett år har vi fått 120 nya soldater till Norrbottensgruppen. Vi jobbar närmast för att vara en väl fungerande organisation under 2012 och till 2014 ska vi vara fullt dugliga. Målet är också att ha 750 soldater innan dess.

Kim Nordlander, Luleå, 23, var mitt uppe i att kasta handgranat när Kuriren kom dit. Han har varit med i hemvärnet sedan i maj i år. Det här var hans första övning.

- Jag är egentligen från Gotland, men studerar rymdteknik i Luleå. Hemvärnet är ett bra avbrott i studierna och dessutom tycker jag om att hjälpa till när det behövs.

Stor nytta
Själva granatkastningen var inget problem, eller rättare sagt njöt han bara.

- Det är alltid lika roligt, jag har gjort det tidigare under värnplikten.

Övningen hade även besök av Torbjörn Larsson, brigadchef på I 19. Han ser hemvärnet som en folkrörelse som är väl förankrad hos det svenska folket.

- Det är ungdomar till pensionärer med ett gediget intresse av Försvarsmakten som gör stor nytta. Dessutom har övriga samhället fördelar av hemvärnet. Det är en väl fungerande organisation.

Norrbottensgruppen:

650 soldater.

Två insatskompanier.

Två bevakningskompanier.

Flyggrupp

Bataljonsstab

50 bevaknings- och spårhundar.

Kommuner som ingår i Norrbottensgruppen: Boden, Luleå,
Piteå, Jokkmokk, Älvsbyn,
Arvidsjaur och Arjeplog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om