Byggnadsnämnden gav på tisdagen klartecken för att det gamla ställverket får nyttjas som bostad - ett besked Lars Carlsson längtat efter.
- Det är Försvaret som är nyckeln, de ändrade reglerna och då gick det. Men att använda huset är ett sätt att bevara det. Och det är bevarandevärt, säger han.
Han köpte det gamla ställverket vid Sundet 2003. Då stod det tomt sedan en tid.
- Det har ju aldrig använts som bostad och jag nyttjade det som kontor och skrivarlya, berättar han.
Men mer än så, han fixade, donade, förbättrade och renoverade samt drog in bergvärme - tanken på att en gång få flytta in levde.
- Vi tänkte få flytta hit tillsammans, jag och min hustru, säger Lars Carlsson.
Men 2006 avled hans hustru och han lämnade sin födelsestad för uppdraget som rektor på högskolan i Kristianstad.
- Jag har alltid utgått från att man inte fick bo i huset. Så jag drog i väg. Men detta är en stark anledning att flytta hem, säger han.
Under åren i Skåne försökte han hyra ut huset men det råder ingen brist på kontor i Luleå. De som ville hyra huset som bostad fick nobben av kommunen.
- Jag funderade på att sälja det men är glad för att jag inte gjorde det, säger Carlsson.
Osannolik bostad
Byggnaden är osannolik som bostad efter svenska förhållanden, tanken går osökt till ombyggda industribyggnader man sett på film från USA. En spiraltrappa i järn, i stort sett i original, är den enda förbindelsen mellan våningarna. Om man inte räknar luckorna i golven som även fungerar som kikhål. Varje plan domineras av ett enda stort rum, på plan tre finns inga mellanväggar - rummet är 100 kvadratmeter med enorm rymd, 5,3 meter till innertaket.
En stor vinsch (spel) med jättekrok hänger mellan andra och första våningen, bevarad som mycket annat från tiden som ställverk.
- Man hissade transformatorerna med det, säger Carlsson med en gest mot vinschen med sina kättingar och tillägger:
- Jag måste ge en eloge till Torsten Berglund på ADCD. De gjorde en stor gärning som räddade huset. Allt var trasigt här när han tog över och det talades om rivning.
Lule älv flyter förbi intill, vid stranden finns en småbåtshamn och där strövar dagligen fiskare och andra runt.
- Jag ser sälar i strömmen ibland, de följer väl fisken upp, säger han.
Tomten hyrs av kommunen via tomträttsavtal. Efter det att den gamla sågverkstomten sanerats har parkavdelningen återplanterat den fauna man tror fanns här före industritiden.
Lars Carlsson följer oss ut och skickar med en sista tanke.
- Jag ser det som en kulturgärning, säger han.