Kirunabon Yamauchi Masatoshi var 41 år när han drabbades av sjukdomen som förändrade hans liv. De vita blodkroppar som finns till för att skydda kroppen från angrepp av virus och andra bakterier började plötsligt angripa kroppens vävnad och nerver.
Ett tag var Yamauchi Masatoshi totalt förlamad nedanför axlarna.
Läkarna förklarade för honom att det inte fanns speciellt mycket medicinsk forskning kring rehabiliteringen och uppmuntrade honom att göra så mycket han orkade. Ingen av dem hade förmodligen kunnat föreställa sig bedriften som 50-åringen svarade för i lördags.
- Det här är min rehabilitering. Jag brukar gå ungefär två mil i veckan och har genomfört ett lopp på en mil hemma i Kiruna, men aldrig gått så här långt, säger han några minuter före starten.
Träningen ger effekt
Sakta men säkert har Yamauchi Masatoshis träning gett effekt och varje år känner han hur styrkan i musklerna ökar. För bara några dagar sedan kände han sig redo att spränga en ny gräns och anmälde sig till Luleå Stadsmara - ett lopp på 21,35 kilometer.
- Ingen annan i världen har gått så långt med rullator men någon måste ju börja, säger han och skrattar.
Målsättningen var att ta sig runt på fyra timmar, men redan innan starten blev det dramatiskt.
Tanken var att Yamauchi Masatoshi skulle starta 10.45, allt för att hinna ta sig i mål innan målområdet stängde klockan 15.00 och få komma iväg i lugn och ro innan Maxloppet startade klockan 11.00. Men när klockan var slagen hade nummerlappen ännu inte nått fram.
- Nu måste vi nog skynda på om han ska hinna, säger tävlingsgeneralen Stefan Mukka oroligt.
Strax före klockan slog 10.50 kom assistenten Hanna Elenius rusandes med startnummer 1061 och några sekunder senare var jakten på världsrekordet igång.
Många Luleåbor efter Storgatan blev förvånade när Kirunabon dök upp och passerade dem med raska steg men hälsade honom med uppmuntrande ord och applåder.
Efter ett genomfört varv såg det ut som att målsättningen på fyra timmar skulle uppfyllas med god marginal. Under det andra varvet började dock smärtan att växa och tempot sänktes för varje kilometer som passerades.
När det knappt återstod 30 minuter av tävlingen kom rapporter om att han passerat sista kontrollen vid Björkskatan.
"Klockan är nu 14.55. Om fem minuter stänger målet", utropade speakern.
Ännu ingen skymt av Yamauchi Masatoshi.
Skulle han hinna fram i tid?
"Då återstår det en minut innan målet stänger."
Fortfarande ingen Yamauchi Masatochi. Musklerna verkade inte orka distansen ut.
Alla i målfållan gick bara och väntade på att bödeln i högtalaren skulle sänka yxan när Yamauchi Masatoshi plötsligt dök upp cirka 200 meter från målet. Med nedsänkt huvud och trötta men bestämda steg, skar han mållinjen några sekunder innan speakern förkunnar att området var stängt.
- Det gick ganska bra fram till 15 kilometer men de sista tre var riktigt jobbiga. Värst är det i axlarna, säger Yamauchi Masatochi.
Sluttiden blev 4 timmar, 10 minuter och 54 sekunder. Men tiden var inte det viktiga och att han misslyckades med målsättningen den här gången fungerar bara som en större morot för framtiden.
- Min målsättning var att gå under fyra timmar men jag är nöjd över att ha tagit mig runt. Men mitt mål är fortfarande att ta mig runt under fyra timmar så det här var inte min sista halvmara.
Skriver ner
Vanligtvis består ett träningspass av att han går ungefär åtta kilometer. Då det inte finns någon avancerad medicinsk forskning kring rehabiliteringen för han sedan flera år tillbaka en träningsdagbok där han skriver ner vad han tränar och vilken effekt det får.
- Jag känner att träningen gör mig starkare och gör att jag börjar klara saker på egen hand. Fortfarande är det små steg varje år men jag blir bättre. Jag har ett stort mål att någon gång genomföra Vasaloppet och det tänker jag uppfylla.