Paret har 1.500 renar i Gällivare skogssameby, precis nu är det kalvningstid och deras oro över vargen har präglat varje dag sedan det blev klart att den var på väg tillbaka från Dalarna.
- Vi är i den känsligaste tiden. Det värsta har varit att inga klara besked har kommit. Vi skulle i ett tidigt läge velat veta om det skulle bli skyddsjakt om den kom tillbaka. Det skulle ha känts bra, säger Mikael Eriksson.
Genom media och kontakt med andra i samebyn har de följt vargens vandring genom Sverige.
De har hela tiden haft minnet av när den var här tidigare under året. Då tog den minst elva av deras renar och under en månad levde paret i ovisshet.
Den perioden undersökte länsstyrelsen och Naturvårdsverket vilken lösning som skulle vara bäst.
- Då tog det alldeles för långt tid innan det blev ett beslut, nu gick det ju fort och det var bra.
Från helikopter
Vargen kom in i området kring Dokkasberget på fredagseftermiddagen, den låg stilla ett tag innan den på söndagen började röra sig mot kalvningsplatsen. Då tog Naturvårdverket beslut om skyddsjakt och vid tiotiden på förmiddagen hade personal från länsstyrelsen skjutit vargen från helikopter.
För Mikael Eriksson är renskötsel ett sätt att leva, men ingen näring som han kan livnära sig på. En orsak är svinnet vad gäller kalvar och då skyller han inte på vargen. Framförallt är det björn, men också örn och räv som tar de nyfödda djuren.
- Det är ett oerhört svinn, av 1.000 vajor som kalvar blir det kanske kvar 300 kalvar, berättar han. Vi har mycket björn och det är ett dilemma.
Förstör mycket
Han vill påpeka att han trivs med livet som renägare och att han absolut inte är någon rovdjurshatare. Men han tycker att det finns en gräns, och det är just vargen som han anser förstör mycket i sin framfart.
- Att vargen tar en ren är en sak, men när den jagar finns det vajor som blir rädda och lämnar sina små kalvar och det klarar sig inte. De som inte har kalvat kan kasta sin kalv för att rädda sitt eget liv.
Under de 25 åren han hållit på med renskötsel har han sett en ökning av varg de senaste sex-sju åren.
- Nu har vi varg varje vinter. Om den passerar gör det ingenting, problem blir det när den blir kvar.
Det värsta, enligt Mikael Eriksson, med att veta att det finns varg kring renarna är inte att det kan bli ekonomisk förlust, utan tankarna om det lidande den för med sig för vajor och kalvar.
- Jag sover aldrig dåligt för pengarnas skull, det är det andra.