Han leder den rovdjursutredning regeringen beslutade om i fjol där syftet är att få en utvärdering av de långsiktiga målen för rovdjursstammarna.
I går besökte Lars-Erik Liljelund Norrbotten. Han hade bland annat ett möte med länsstyrelsens Viltförvaltningsdelegation och andra organisationer i länet. Liljelund reser en del och försöker nu bland annat få en bild av hur Viltförvaltningsdelegationerna fungerar, förklarade han.
Varg tillhör ämnesområdet och i dagarna har det berättats om vargen som efter att ha rört sig i renskötselområden i Norrbotten sövdes, flögs till Dalarna och fick en GPS på sig. Sedan började vargen färden hemåt.
- Jag är inte förvånad, vargen är sådan. Men jag har största förståelse för att man gör försök att flytta den, kommenterade Lars-Erik Liljelund.
Måste göra något
Flera gånger har varg flyttats och likväl återvänt. Sett mot behovet av genetisk förnyelse är det värt ansträngningarna, resonerade han.
Inflödet av nya gener behöver säkras. Rovdjursutredningen tittar på åtgärder med importerade vargar.
- Det finns åsikter om metoder och spridningsrisken för sjukdomar. I Norge finns synpunkter på att använda djurparksvargar, att det degraderar vargen som vilddjur, beskrev Lars-Erik Liljelund.
Rovdjursutredningen kommer med ett slutbetänkande längre fram. Samråd med berörda myndigheter, organisationer och andra intressen ska ske och erfarenheter från Norge och Finland ska inhämtas, heter det i direktiven. Utredningen ska utgå från internationella åtaganden och de riktlinjer för förvaltning av stora rovdjur på populationsnivå som Europeiska kommissionen tagit fram.
Lars-Erik Liljelund förklarade att han inte har i uppgift att säga hur stor tilldelningen i björnjakten ska vara.