Enligt Gällivare skogssameby utgör björnarna ett av de största hoten mot samebyns fortsatta existens genom att år efter år helt enkelt äta upp en stor del av den årliga renföryngringen.
Problemet eskalerar i takt med björnstammens ökning.
- I år har vi konstaterat upp till 94,6 procents dräktighet hos vajorna vilket vi ser som ett normalutfall men vet att bara 30 procent normalt har kalv vid höstslakterna. Det är ett enormt bortfall som i stort ger en bild av hur många renar björnen tar. Problemet är att de statliga myndigheterna inte beaktar situationen. Inte förrän nu. Ersättningssystemet har till exempel inte korrigerats för förhållandet sedan 1996. Man har inte trott på oss, säger Stig Persson, rovdjurssamordnare vid Gällivare skogssameby.
På regeringens uppdrag ska därför björnars predation på ren i Gällivare skogssameby nu kartläggas vetenskapligt, vilket samebyn välkomnar.
Sändare
Det sker genom att förse ett stort antal renar, samt några björnar, med sändare. Med sändarna kan björnarnas vandringar, och predation, följas noggrant. Kommer björnarna närmare renarna än 100 meter aktiverar närheten till ren en ökad signalfrekvens. Spårlöporna besöks sedan av ett fältteam inom 24 timmar eller så snart björnen är mer än en kilometer från platsen, för dokumentation av både sändarbjörnarnas och renarnas beteenden. Varje fältteam består av en renskötare från samebyn och forskare från Viltskadecenter eller skandinaviska björnprojektet.
Projektet, med Nattavaara som central utgångspunkt för forskare och renskötare inleds den 1 maj under ledning av SLU:s Viltskadecenter i Riddarhyttan, i samverkan med Skandinaviska björnforskningsprojektet, samt Gällivare skogssameby.
Närmare 1.000 sändarrenar
Strax före påsk förseddes 550 av samebyns vajor och i helgen två björnar, hane, 97 kg, och hona, 72 kg, med sändarhalsband.
Totalt har 850 vajor och tre björnar inom samebyns område därmed försetts med sändare.
- Vår förhoppning är att de faktiska förhållandena ska framgå. Vi vet att björnen är en stor predator men vi måste få ut det till myndigheterna. För samebyn handlar det om miljonförluster varje år om situationen tillåts fortsätta och man orkar ekonomiskt inte med flera år till. Sedan har vi även varg och lodjur som beskattar renhjordarna. Samebyn måste nu få gehör för björnproblemet, säger Stig Persson.