Libyen utlyste nytt eldupphör

Inför ännu en natt av attacker från västmakterna utlyste Libyen plötsligt eldupphör på söndagskvällen. Men det verkade inte som om Gaddafiregimens utfästelser på något sätt skulle påverka planerna på fler anfall från luften.

Tripoli. 2011-03-21 08:00

Libyens armé sade sig ha utlyst eldupphör i striderna mot rebellerna från klockan 21 lokal tid. Beslutet fattades till följd av att Afrikanska unionen uppmanat till ett omedelbart stopp för alla stridshandlingar, sade en armétalesman. Men även i fredags sade sig regeringssidan ha utlyst eldupphör.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sade på söndagen skeptiskt att han hoppades att libyerna nu ”menade allvar”.
Tidigare på dagen kunde reportrar se hur utbrända bilar och militärfordon tillhörande Gaddafilägret kantade den väg som leder till rebellfästet Benghazi. Intill bilvraken syntes 14–16 lik – resultatet av lördagsnattens franska bombningar som föreföll ha stoppar ett anfall på staden i sista sekund.
– Om inte fransmännen hade slagit till skulle vi ha lidit svårt nu. De kom i tid, sade oljearbetaren Yunis Salem, 52, till nyhetsbyrån Reuters, där han satt på marken mittemot rebellernas högkvarter i staden.
Enligt sjukhuskällor hade Gaddafistyrkornas attacker mot Benghazi krävt minst 94 liv sedan i fredags.
”Framgångsrika”
USA:s högst rankade militär beskrev helgens bombningar som ”framgångsrika” och hävdade att Gaddafis luftvärn är allvarligt skadat.
– Han (Gaddafi) har inte haft något flyg i luften de senaste dagarna, så i praktiken är flygförbudszonen upprättad, sade amiralen Mike Mullen i tv-programmet Meet the Press.
Bomber föll också på flera platser i Tripoli, bland annat nära Gaddafis palats i södra delen av stan, uppgav en AFP-reporter.
Även på söndagskvällen, efter beskedet om vapenvila, hördes explosioner och luftvärn i Tripoli.
Misrata under attack
Men om regimens attacker mot Benghazi stoppats av de allierades flygbombningar, såg det sämre ut i den av rebeller hållna staden Misrata, 20 mil öster om Tripoli. Där kom på eftermiddagen vittnesuppgifter om att Gaddafis styrkor gått in i centrum med stridsvagnar och fotsoldater.
Gaddafi framträdde i ett ljudinslag, utan bild, i stats-tv och sade att han förberedde sig på ett långt krig. Han sade också att ledarna för Storbritannien, Frankrike och USA kommer att ”falla som Hitler och Mussolini”.
– Alla tyranner faller under pressen av de folkliga massorna. – Hela det libyska folket är enat. Libyska män och kvinnor har fått vapen och bomber... Ni kommer inte att avancera, ni kommer inte att ta steg på den här marken, sade Gaddafi – några timmar före den nya vapenvilan.
Arabisk kritik
Enligt regimen hade anfallen mot libyska mål krävt 64 liv på söndagen och Arabförbundet beklagade helgens attacker. Trots sitt stöd för en flygförbudszon kritiserar förbundet att attackerna också drabbar civila.
På söndagskvällen anslöt sig plan från Qatar för att delta i operationerna och även Förenade arabemiraten sades vara på väg.
Också Turkiet har lovat att ställa upp, ännu oklart hur. Premiärministern Recep Tayyip Erdogan uppmanade på söndagen Muammar Gaddafi att ge upp makten.
– Han säger att han inte har någon officiell position. Om han inte har någon officiell position borde han lämna över landet till någon som har legitimitet.
Fortsatta bombningar
Pentagon meddelar att man ifrågasätter alla uttalanden från Gaddafis regim, också det om en vapenvila.
Pentagon förtydligar också att den koalition som just nu opererar i Libyen består av USA, Storbritannien, Frankrike, Kanada, Italien, Belgien och Qatar.
Vita huset säger att man inte accepterar det libyska eldupphöret utan kommer att fortsätta sina operationer för att uppfylla FN-resolutionens syften.
Egypten har beslutat sig för att avstå från att delta i attackerna mot Libyen, meddelade landets utrikesminister på söndagen, enligt Reuters. Beslutet togs av hänsyn till säkerhetssituationen i Egypten samt det faktum att det bor många egyptier i Libyen.
Svenskar i striden
Över 8.000 rebeller och rebellsympatisörer har dödats under revolten mot Gaddafi, hävdar Abdel Hafiz Ghoga, talesman för rebellsidan.
Kampen mot Gaddafi har även svenska inslag.
I ett kort reportage från Libyen träffar Al-Jaziras reporter rebellsympatisören Rachid, i vanliga fall bosatt i Sverige. Han kommer gående på vägen med en väska i handen, efter 23 år har han just återvänt till sitt hemland för att slåss mot Gaddafi.
– Jag vill komma hem till min familj och hjälpa till att befria Libyen. Det skulle inte kännas bra att stanna i Sverige och låta andra slåss i mitt ställe, säger han.

Krisen i Libyen
Torsdag 17 mars:
FN:s säkerhetsråd antar resolution om att inrätta en flygförbudszon över Libyen och skydda civila.

Fredag 18 mars:
Gaddafis styrkor går till anfall mot rebellfästet Benghazi och andra platser, bland andra Ajdabiya, där oppositionen håller stånd.Libyens regering säger sig senare ha utlyst vapenvila.

Lördag 19 mars:
Toppmöte i Paris beslutar genomföra militära aktioner för att implementera FN-resolutionen.Frankrike skrider till handling med stridsflygplan redan på eftermiddagen. Tyskland väljer att helt stå utanför.Gaddafis pansarstyrkor utanför Benghazi angrips av fransmännen.Kina och Ryssland – som inte har lagt in veto mot FN-resolutionen – beklagar de militära aktionerna.

Söndag 20 mars:
Flyg- och robotanfall mot bland annat libyskt luftvärn utförs av franska, brittiska, amerikanska, danska och andra styrkor.Arabförbundet, som stött FN-kravet på en flygfri zon, tar avstånd från den militära operationen. Qatar deltar i insatserna, Turkiet stöder dem. Indien beklagar de militära aktionerna och Afrikanska unionen kräver stopp för alla stridshandlingar.Gaddafistyrkor anfaller Misrata. Rebellerna i Benghazi räknar till 94 döda i regimens anfall sedan i fredags.Libyens armé utlyser ny vapenvila i striderna mot rebellerna och hävdar att västmakternas anfall även krävt civila liv.
/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!