Asylsökande sittstrejkade

De får dela rum, toaletter, kök och dusch med andra asylsökanden. Det finns också en språkbarriär som för en del är omöjlig att tas sig över, vilket gör situationen otrygg. Det här var grunden till gårdagens sittstrejk på Migrationsverket.

KRITISKA. Abdirahman Mohamed, asylsökande från Somalia, är kritisk till det boende som erbjuds i Boden. Till höger: Mikael Nilsson, Rättvisepartiet.

KRITISKA. Abdirahman Mohamed, asylsökande från Somalia, är kritisk till det boende som erbjuds i Boden. Till höger: Mikael Nilsson, Rättvisepartiet.

Foto: Roger Larsson

Boden2010-11-30 06:00
Det finns i dag i Boden cirka 200 asylsökande som bor i före detta kaserner på Kårbacken. Cirka 30 deltog i gårdagens aktion. Lokalerna används i vanliga fall till vandrarhem, meningen är att det här ska vara ett tillfälligt boende. Migrationsverket har bostäder på olika ställen i centrala Boden, men också i bland annat Harads, Råneå och Älvsbyn. -  Till att börja med prioriterar vi att de som söker asyl snabbt kan få tak över huvudet och så drägligt som möjligt under väntan på beslut, säger Ann-Gerd Malmström, biträdande enhetschef vid Migrationsverket i Boden. Hon förstår att språket kan ställa till problem, och att vissa människor emellanåt kan känna sig frustrerade och otrygga. -  Uppstår det en akut situation försöker vi ordna annat boende. Går det inte i Boden så kan det bli på någon annan ort. Ensamstående
Iziogbe Adodo är ensamstående mamma från Nigeria. Hon bor med sin flicka som är tre månader gammal. -  Jag känner mig isolerad där jag bor. Jag är inte rädd för andra asylsökande, men det känns otryggt att i mörker och kyla ta sig till en affär för att handla. Vi kan inte leva så här. Ann-Gerd Malmström vill slå fast att det här bara är en tillfällig bostad. Hela tiden sker en flyttning, allt beroende på när den enskilde asylsökanden får besked. -  Det tar 50 till 70 dagar. Får personen uppehållstillstånd slussas denne ut så fort det går, blir det nej är det avvisning eller då följer en överklagan som innebär ny väntan. Sanitärt problem
Aktionen i går på Migrationsverket stöddes av Rättvisepartiet socialisterna. Mikael Nilsson i partiet tyckte att de asylsökande fick dålig information. Dessutom såg han det som ett sanitärt problem. -  Det är inte acceptabelt att två tre familjer bor i samma rum. De får vänta på att laga mat och hela tiden är det småbråk på grund av språkbarriären. Det finns också en stor smittorisk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om