Busskort dyrast i Norrbotten

Norrbottens kollektivtrafik har högst pris i landet på ett så kallat länskort, detta enligt uppgifter från Sveriges Radio. På tio år har priset ökat med hela 60 procent.

byter inte. Pendlare Axel Refberg från Övertorneå har märkt av prishöjningen på länstrafiken, men har än så änge inga planer på att byta färdsätt.

byter inte. Pendlare Axel Refberg från Övertorneå har märkt av prishöjningen på länstrafiken, men har än så änge inga planer på att byta färdsätt.

Foto: Johan Söderlund

Länet2012-08-02 06:00

- Det finns naturligtvis en gräns för hur mycket man kan betala, men var den går kan jag inte svara på, säger Länstrafikens styrelseordförande Kent Ögren.

Priserna har ökat i hela landet, med genomsnittligen 43 procent. Med en månadskostnad på 2.354 kronor är Norrbottens länskort, som ger fri tillgång till alla linjer inom länet, det dyraste i Sverige.

Länstrafikens vd Arne Andersson tycker dock att just det kortet är en orättvis jämförelsepunkt, eftersom Norrbottens län är det överlägset största i Sverige. Dessutom används kortet av ytterst få personer.

-  Det är egentligen en icke-produkt hos oss, vi har till och med diskuterat om vi ska ta bort det helt. Vi erbjuder
istället andra lösningar som är betydligt billigare, säger han.

Men att det har blivit dyrare att åka kollektivt råder det ingen tvekan om. Landstingsrådet Kent Ögren har nyligen tagit över ordförandeposten i Länstrafikens styrelse, och enligt honom har priserna höjts med fyra-fem procent per år ända sedan 2003.

Politiskt beslut
- För knappt tio år sedan fick Länstrafiken en tydlig signal från ägarna att vi skulle bli mer egendrivande, säger han. Och då måste man få in mer pengar från biljettintäkter.

Eftersom det är Norrbottens kommuner och landsting som äger bolaget är det minskade stödet ett politiskt beslut.

-  Det finns nog en vilja att satsa på kollektivtrafiken, inte minst av miljöskäl, säger Kent Ögren. Men det handlar helt enkelt om att andra saker prioriteras före.

Axel Grefberg pendlar till Luleå från Övertorneå varannan vecka och är en av de som påverkas av att bussbiljetterna blir dyrare. Även om han har märkt av höjningen tänker han dock inte så mycket på det eftersom han har fast jobb.

-  Men det är nog värre för låginkomsttagare, säger han.

Länstrafiken håller just nu på att diskutera framtidsmål och visioner för kollektivtrafiken i Norrbotten, och resultatet kommer att redovisas i slutet av september.

Svenskarna använder kollektivtrafiken allt flitigare. Mer än 1,3 miljarder resor registrerades förra året, där drygt hälften av dessa var med buss.

Förutom Gotland och Kalmars län åker norrbottningarna minst kollektivtrafik i landet, i snitt 34 resor per invånare och år.

Bara Gotland och Dalarna har fler bilar per invånare.

Kollektivtrafiken i Norrbotten finansieras till 47,2 % av biljettintäkter, 32,6 % av kommunerna och 12,5 % av landstinget. Resterande medel kommer från statsbidrag och affärsintäkter.

Statistiken gäller för 2011.

Källa: Trafikanalys

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!