Socialchefen: Vård i hemmet gäller

Socialchefen Catharina Liljeholm kan inte kommentera det enskilda fallet."Vi utgår från vård i hemmet i första hand och inte korttidsplats när man lämnar sjukhuset", säger hon.

Bodens kommun2019-10-31 14:12

Just nu tömmer Bodens kommun en del av korttidsplatserna på Prästholmen. Många som vistats där har fått en plats på nya äldreboendet Björknäsgården.

Får man inga korttidsplatser över?

–  Idag är det ju många som väntat ganska länge  på kortis som kommer att erbjudas plats på Björknäsgården. De är ju inflyttning under november. Vi har flyttat dem från äldreboende och de som är aktuella från kön fram tills 20 december, säger Catharina Liljeholm.

När en brukare som legat på sjukhus är färdigbehandlad skriver sjukhuset ett underlag utifrån vilka behov som finns.Sedan gör kommunens biståndshandläggare en bedömning utifrån hur den här personen mår. Utgångsläget är alltid att den enskilde ska hem, så i dag är vården i hemmet ganska omfattande. 

– Korttidsvården är väldigt efterfrågad och det är sällan som vi har några tomma platser. Det är i princip att när en åker ut så kommer en ny in. Tanken är att om man kommer hem och får ganska mycket hjälp i hemmet så är målet att brukaren också sedan kan fortsätta att vara hemma.

– Många gånger när man kommer in på kortis kan man bli kvar där väldigt längre och det känns väldigt otryggt och komma hem när man varit länge på kortisvården.  Därför försöker vi stärka upp i hemmet, med mycket rehabpersonal. Om det omfattande behovet för en brukare som har insatser dygnet runt fortsätter så får man utreda möjligheterna att kunna vara kvar hemma. Det är en annan sak. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!