Kritisk mot ojämlika försäkringsvillkor

Billigare försäkra flott tegelvilla i stan än litet hus på landet. "Det är barackort. Man tar sig för pannan", säger Peter Hjortberger.

"Det kostar med andra ord 42 procent mera att försäkra ett boende på landet jämfört med ett boende inne i stan", säger Peter Hjortberger.

"Det kostar med andra ord 42 procent mera att försäkra ett boende på landet jämfört med ett boende inne i stan", säger Peter Hjortberger.

Foto: PRIVAT

Bodens kommun2019-11-04 06:00

Norrbottens Medias artiklar om hur bankerna agerar när det gäller att finansiera bostadsbyggande i stödområden jämfört i storstadsområden har fått Peter Hjortberger att reagera.

– Våra lokalt etablerade banker styrs av regler som satts upp av huvudkontoret och konsekvenserna blir vi nu varse när bankerna fegar ur när en av Bodens attraktivaste tomter ska bebyggas, säger han och syftar då på att Nåiden drog sig ur byggplanerna i kvarteret Enen då banken inte lånade ut pengar. 

Desto märkligare tycker han det är att Länsförsäkringarna (LF), norrbottningarnas eget försäkringsbolag, beter sig på samma sätt. 

– Jag hade en sittningen med en av LF:s säljare i tisdags och där kunde vi se att ett bostadshus på vischan är väsentligt dyrare att försäkra än ett bostadshus inne i Boden, säger Peter Hjortberger. 

Han och hans hustru äger en flott tegelvilla i Svartbjörnsbyn och har ett litet vinterbonat hus i Abramsån cirka fyra mil norr om Boden. Båda husen är välskötta och väl underhållna. Huset i stan är mer än dubbelt så stort som det lilla huset på landet. Huset i Abramsån är byggt 1937 och suterrängvillan i stan 1975. Huset i Svartbjörnbyn har exklusiv tegelfasad. 

– Båda husen är försäkrade på samma sätt men huset i Abramsån kostar 5 656 kronor per år att försäkra medans huset i Björns kostar 3 963. När jag konfronterar säljaren med det och frågar efter orsaken har han inget svar, det bara "är" så. Det kostar med andra ord 42 procent mera att försäkra ett boende på landet jämfört med ett boende inne i stan. Till saken hör att huset i Björns är värt dubbelt så mycket som det i Abramsån vilket gör omständigheten desto mer förvirrad, anser Peter Hjortberger. 

Han tycker att försäkringsbolagen är lika goda kålsupare som bankerna.  

– Norrbottningarnas eget försäkringsbolag pungslår landsbygden till förmån för stadsbefolkningen. Och dessa båda aktörer är inte ensamma, staten agerar på samma sätt även om rikspolitiker - särskilt före ett val - gärna pratar om att hela landet ska leva. 

– Under några år har vi som bor på landet kunnat se hur snöröjningen försämrats vilket fått till följd att framkomligheten för sotare, hemtjänst, skoltransporter, ambulans etcetera också försämrats. Bodens kommun är, i motsats till Lule kommun, ändå bättre på att agera för landsbygdens bästa, men kommunen kan ju bara agera inom de egna ansvarsområdena förstås, avslutar Peter Hjortberger.

Peter Hjortberger är kritisk till att det kostar mer att försäkra ett litet hus på landet jämfört med en flott tegelvilla i stan.
Peter Hjortberger är kritisk till att det kostar mer att försäkra ett litet hus på landet jämfört med en flott tegelvilla i stan.
Karta: Abramsån
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!