Omkring klockan 14 lokal tid, då våldsamheterna som utbröt i samband med en högerextrem demonstration tycktes ha lugnat ned sig, körde en bil in i en grupp motdemonstranter i centrala Charlottesville. Enligt vittnen på plats handlade det om en medveten attack.

Den brände ned här och studsade över farthindren och sen backade den och körde på alla igen, säger en demonstrant på plats, som uppskattar att ett tiotal personer skadades i händelsen.

Minst fem personer bars iväg på bårar av tillskyndande ambulanspersonal. Tv-bilder visade hur en person fick hjärt-lungräddning samtidigt som flera personer med till synes lindrigare skador plåstrades om på trottoarkanten.

Artikelbild

Högerextrema protester

Sedan Charlottesville, i delstaten Virginia, beslutade att flytta en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee har staden fått återkommande besök av protesterande högerextremister. Men lördagens demonstration, under parollen "Förena högern", var med råge den största hittills.

Avmarschen var utsatt till klockan 12 lokal tid, men redan dessförinnan drabbade högerextremister samman med antirasistiska motdemonstranter. Tv-bilder från platsen visade hur grupperna slogs och kastade föremål mot varandra. Högerextremister sprutade också pepparsprej mot antirasisterna, och under vajande sydstatsflaggor poserade milismän framför antirasisterna hotfullt med automatvapen – vilket tillåts enligt Virginias så kallade "open carry"-lagar.

"Anti-vitt klimat"

Bland dem som anmält att de planerade att delta fanns utöver sydstatsnationalister och högerextrema miliser även Ku Klux Klan-medlemmar och representanter för den så kallade alt right-rörelsen. Enligt bloggaren Jason Kessler, som tog initiativet till demonstrationen, är syftet både att bevara sydstatsmonument och att "stå upp för vita".

Det här handlar om ett anti-vitt klimat i västvärlden och vita människors behov att kämpa för sina rättigheter precis som andra grupper gör, sade han i en intervju tidigare i veckan.

Trump fördömer

I Charlottesville har demonstrationen lett till skarpa avståndstaganden från politiskt håll, liksom till den största poliskommenderingen på 30 år och ett lokalt utlyst undantagstillstånd. Även Donald Trump fördömde våldsamheterna.

"Det finns ingen plats för den här typen av våld i Amerika. Låt oss enas!", skriver presidenten på Twitter.

Samtidigt pekade Charlottesvilles borgmästare Michael Signer ut just Trump som medansvarig.

Jag ska inte hymla om det. Jag lägger en stor del av skulden för vad vi ser i Amerika i dag vid Vita husets tröskel och människorna runt presidenten, säger Signer, som anser att presidenten underblåste rasism under sin valkampanj.