Bertil visade sig inte bara ha mycket gott minne, han berättade också på ett klart och sammanhängande sätt om sitt samröre med både Linna och huvudvittnet ”Nils” och om händelserna 2004.

Enligt honom bedrev Nils något slags dubbelspel, där han hade kontakt med Linna utan att berätta det för honom.

Han delgav också hovrätten sina tankar om att Nils varit inblandad i planeringen av brottet, men fått kalla fötter och på grund av det tagit kontakt med honom för att få ett slags alibi när han berättade om Linnas planer på ett inbrott hos bröderna i Kalamark, som han skulle försöka avstyra.

Artikelbild

| Tystlåten advokat. Thomas Magnusson sa kort att han inte tyckte att vittnet styrkt huvudvittnets version.

Bertil berättade också att han då själv velat ta kontakt med Linna, men att Nils stoppat honom från det – något som han i efterhand börjat misstänka hade att göra med att Linna då kunde ha berättat att Nils varit med alternativt att det inte fanns några sådana planer, som Kaj Linna säger.

Bertil berättade i rätten att Nils varit helt förstörd när han ringde dagen före mordet, så upprörd, rädd och nästan panikslagen att han i efterhand kommit fram till att Nils måste känt till att något värre än ett inbrott skulle äga rum.

Problemet med hans vittnesmål, är att allt är andrahandsuppgifter, sådant som Nils berättat, men kammaråklagare Jens Göransson tycker ändå att hans berättelse styrker huvudvittnets uppgifter.

– Ja, det gör det. Han berättar ju att vittnet anförtrott sig åt honom och berättat om Linnas planer, säger Göransson.

Artikelbild

| Nöjd åklagare. Jens Göransson tyckte att vittnet Bertil sagt vad man kan vänta sig och att hans vittnesmål förstärkte huvudvittnets.

Att Bertil också hävdar att han fått flera brev och samtal där han uppmanats att ”vara trevlig med Linna” och att han då skulle bli rikligt belönad är något som även det intresserar åklagaren. Han konstaterar dock att det varit bättre om han sagt något under polisförhören, och ännu bättre om han hade kunnat visa upp några brev.

Å andra sidan kan ju vem som helst skriva anonyma brev, vilket advokat Thomas Magnusson påpekar.

Artikelbild

| Fortsätter följa. DN-journalisten Stefan Lisinski samtalar med Kaj Linnas försvarsadvokat Thomas Magnusson.

– Och jag tycker inte att vittnesmålet på något sätt styrker huvudvittnets uppgifter, vilket jag kommer att återkomma till pläderingsvis, säger han.

Bertil, som hördes under flera timmar på fredagen, berättade också att hans liv förstörts av händelserna i Kalamark och att han faktiskt ringt upp den överlevande brodern Sune för att be om ursäkt.

– Hur man än vrider och vänder på det här, så är det ju mitt fel. Det var ju jag som tog dit Linna och det var jag som blandade in ”Nils” i alltihop.