Vid träffen berättade ett par av de ensamkommande ungdomarna från Luleå sin historia. Fredrik Lundh Sammeli var inte oberörd.
– Det påverkar mig så klart att möta andra människor som är i en väldigt tuff och utsatt situation.
Samtidigt är det viktigt att se helheten och agera utifrån den, påpekar han.
– Det är bra att det finns kommuner som kliver fram och säger att de kan leverera ett bra mottagande, men det finns alltför många kommuner och verksamheter som inte klarar av det. Det är också viktigt att ha en politik som inte alltför mycket avviker från vår omvärld. Därför har vi en tillfällig lag som syftar till att färre ska söka asyl här och fler ska söka asyl i andra länder.
Ser du någon risk att man bedömer de här ungdomarna hårdare, därför att Sverige är pressat av många flyktingar?
– Lagstiftningen är ju ändrad utifrån ett läge som inte var hållbart. Men i de enskilda asylbedömningarna – där har jag fullt förtroende för att myndigheten följer de lagar som finns. Att börja införa amnesti tror jag skulle vara en olycklig väg att gå.
Majoriteten av de 250 ensamkommande ungdomarna som bor i Luleå kommer från Afghanistan, hur ser du på deras möjligheter att få stanna i Sverige?
– Vi vet att säkerhetsläget är väldigt allvarligt i Afghanistan och att det är en väldigt oroande utveckling. Men det är Migrationsverket som gör prövningen mot det rådande säkerhetsläget. Det är den modellen vi har.
Jag intervjuade nyligen en pojke som fått beslut om utvisning till Afghanistan, trots att han vuxit upp i Iran, där han flydde ifrån att bli tvångsrekryterad till syriska armén – hur tänker man där?
– Varje fall är unikt och Migrationsverket gör den individuella bedömningen. Väldigt många ensamkommande från Afghanistan har ju bott i Iran, där man antingen behöver betala väldigt mycket pengar eller blir tvångsrekryterad till armén och därför flyr. Många av dessa kommer att få stanna.
Men Frida Larsson vid Advokatbyrån Kaiding i Kalix som företrätt hundratals asylsökande, har inte sett några tecken på att det blivit lättare för de ensamkommande att få uppehållstillstånd – tvärtom.
– Migrationsverket har gjort ett nytt rättsligt ställningstagande där de bedömer att läget i Afghanistan är allvarligare. Men unga män som har hunnit fylla 18 år bedöms som regel kunna återvända och starta ett nytt liv i någon av provinshuvudstäderna. Den som är över 17,5 kan få stanna till sin 18-årsdag.
Eftersom asylprocessen tar cirka 1,5 år idag, hinner flertalet närma sig 18-årsdagen innan de ens får komma på intervju till Migrationsverket.
– Dessutom är det inte ovanligt att åldern skrivs upp, något som många anser sker godtyckligt.