Brist på spillning försvårar björnräkningen

Nu är beräkningen av hur många björnar det finns i Norrbottens län i full gång. Således har folk som vistas i skog och mark ombetts att skicka in björnspillning för DNA-analys. När nu insamlingsperioden avslutats har dock knappt 1300 spillningsprover kommit in. En bra bit under det förväntade antalet.

Luleå2010-11-01 11:25
-Visst var det inte oväntat att det skulle bli bekymmer i ett så här stort län, säger Kenneth Karlsson. Han är projektledare för insamlingen som leds av länsstyrelsen i samarbete med Svenska Jägarförbundet. Normalt sett brukar det gå en björn på tre inskickade spillningsprover. Huruvida de hittills inkomna proverna räcker för att beräkna antalet björnar i länet återstår att se. Enligt tidigare beräkningar finns omkring 900 björnar i länet. Just nu saknas dock prover från framförallt fjällområdet: Både i dalarna och vid fjällkanten. Enligt Kenneth Karlsson finns det möjlighet att forskarna ändå kan genomföra sina beräkningar. Mycket på grund av att laboratorierna har blivit allt bättre på att analysera den här typen av prover. Metoden att beräkna björnstammens storlek genom analys av spillningsprover har bland annat använts i både Västerbotten och Jämtlands län. Det är första gången man använder sig av den här metoden för att räkna björnarna i Norrbottens län. Tidigare har man förlitat sig på jägarnas observationer i kombination med forskning kring tendenser hos björnstammens utveckling. Varje prov kostar 1 200 kronor Kenneth Karlsson säger att de prover som kommit in kommer från både jägare, renskötare och bärplockare. Men också från personer som är allmänt intresserade. Insamlingsperioden hade anpassats till jakttiden och pågick 21 augusti-30 oktober. Närmare 15 000 provkit hade skickats ut till diverse utlämningsställen såsom jaktlag och bensinstationer. Proverna kostar 1 200 kronor styck. Beräkningen väntas vara färdig tidigast nästa sommar. Förhoppningen är att den ska genomföras var femte år. -Men det handlar förstås om pengar, tillägger Kenneth Karlsson. Till nästa gång hoppas vi dock kunna satsa på mer marknadsföring så att alla som vistas ute i skogen ska ha en påse med sig. Dessutom funderar vi på att ändra insamlingsperioden så att den börjar omkring den tionde augusti. Då börjar den redan vid bärplockningstiden.
Enligt länsstyrelsen finns i Norrbottens län två kärnområden där björnstammen är som tätast. Björnstråket kring Jokkmokk är känt sedan tidigare men en förtätning av stammen i Vittangi-området har också blivit synlig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om