Räddades från fjället
De skulle bestiga Kebnekaise och hade bara 40 höjdmeter kvar av den svåra klättringen. Så föll de, 170 meter rakt ner. Efter en natt på fjället räddades de i går med helikopter.
VÄNTADE PÅ DÖDEN. Mattias Wallin och hans kompis föll 170 höjdmeter när de klättrade på väg till Kebnekaises toppstuga. De klarade sig med lindriga skador. "Det är otroligt att jag klarade mig", säger Mattias. Foto: Josefin Wiklund
Foto: Josefin Wiklund
Mattias fick ont i knät och vännen skadade huvudet, ryggen och foten. De slog läger intill glaciären och lagade mat med ett bensinkök. Natten på fjället var psykiskt påfrestande och de två försökte hålla sig i rörelse och inte somna för att hålla värmen.Klockan fyra på morgonen började de ta sig tillbaka över glaciären. Vid sjutiden lyckades Mattias äntligen få mobilkontakt med fjällräddningen och polisen larmades. Fjällräddningen skickade ut fyra man i helikopter och fem på skoter. Klockan elva lyckades helikoptern, tack vare en lättning i molntäcket, att lokalisera de skadade och landa.- Jag var helt vild och vinkade allt jag kunde. Då var pärsen över, säger Mattias.Helikoptern tog två nedkylda, slitna och lindrigt skadade personer till brandstationen i Kiruna, varifrån de fördes med ambulans till Kiruna sjukhus. Bristande kunskaper
Lage Woutilainen, samordnare för fjällräddningen i Kiruna, berättar att räddningsarbetet skulle ha tagit mycket längre tid om helikoptern inte kunnat komma fram, viket inte är något man kan lita på.- Det förvånar mig att de började klättra på eftermiddagen, mot mörker. Det talar för oerfarenhet. Nu gick det bra och de får tacka turen, säger han. Mattias har klättrat i två år och erkänner att han inte hade rätt kunskaper.- Vi borde egentligen inte klättrat. Jag kan tänka mig att göra om det men bara med mer kunskap och mer utrustning, säger Mattias Vallin.
från fjällräddningen Gör en realistisk bedömning av din egen kapacitet. Många överskattar sin förmåga. Tag med tält och spade, i fjällvärlden kan allt hända. Tag med bra utrustning och tillräckligt mycket rep och säkringar. Man kan inte räkna med snabb hjälp. Helikoptern kan inte komma fram i alla väder och det tar lika lång tid för fjällräddningen att gå till dig som det tog för dig att gå. Källa: FjällräddningenNågra tidigare incidenter vid Kebnekaise29 juli 2009: En kvinnlig klättrare störtade ett hundratal meter nedför Tuolpagorni i Kebnemassivet. Kvinnan satt fast i den underjordiska bäcken och togs upp med helikopter.April 2007: Tre personer fastnade i en storm på västra leden och fick tillbringa natten i bivack.Januari 2007: Två yngre män fick gräva ned sig i snön vid toppen och tillbringa en stormig natt på fjället.Juli 2005: En 24-årig man skadade sig när han föll ner i en bäckravin ett par kilometer från fjällstationen och fastnade med ena benet under en stor sten. Augusti 2004: En 22-årig italienare var försvunnen i ett dygn. Han stukade foten i ett fall och kunde inte ta sig därifrån själv.September 2002: En 31-årig man dödades när han föll ner i en glaciärspricka. Det hårda vädret gjorde att fjällräddningen fick vandra. Efter två dagar kunde fjällräddningen få ner den dödes kropp från fjället. Juli 2002: En guide omkom när han ledde en stor grupp turister ner från sydtoppen. Plötsligt halkade han till och föll utför ett stup cirka 130 meter. September 2001: En man omkom när han deltog i en glaciärkurs. Incidenten inträffade då kursdeltagarna skulle träna på att rädda en person ur en glaciärspricka. Augusti 2000: Alla tre besättningsmännen omkom när en militärhelikopter kolliderade med en bergvägg i närheten av Kebnekaise. Helikoptern skulle rädda två nödställda bergbestigare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!