Skollunch för under tian
Skollunch för mindre än 10 kronor per portion. Så ser vardagen ut för flertalet elever i länet. - Skulle vi ha mer pengar finns risken att man börjar använda en massa grädde i maten, säger Marie-Louise Lindström, kostchef i Luleå kommun.
8,39 KRONOR. Så mycket betalar Luleå kommun i råvarupris för en portion skolmat.Foto: Håkan Gidlöw
Foto: Håkan Gidlöw
Föreningen Skolmatens vänner, som ingår i Lantbrukarnas riksförbund, anser att ett pris på under 10 kronor per portion är för lågt för att kunna servera skolmat med fullgott näringsinnehåll. Marie-Louise Lindström delar inte den uppfattningen. - Jag tycker inte att vi behöver trolla med knäna. Varje kommun avsätter de pengar man har möjlighet till. Vi försöker följa Livsmedelsverkets rekommendationer för mat i skolan, säger Marie-Louise Lindström. Skulle du vilja ha mer pengar att röra dig med? - Jag tackar inte nej till mer pengar, men jag tycker inte alltid att priset är avgörande för hur barnen upplever skolmaten. Engagemanget hos dem som lagar maten och miljön där man sitter och äter betyder mycket. Även pedagogerna i skolan spelar en stor roll, säger Marie Louise Lindström. Hon menar att mer pengar till skolluncherna skulle kunna få effekten att kommunen köper in livsmedel som inte är nödvändiga. - Skulle vi ha mer pengar finns risken att man börjar använda en massa grädde i maten. Att vi stoppar i mer fett eller köper hem desserter. Det är inte det vi ska göra. "Inte tillräcklig kunskap" Ingrid Norberg (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, uppger att hon flera gånger varit ute på kommunala skolor och ätit lunch. Hennes slutsats är att maten håller måttet. - När det gäller näringsinnehåll så vet jag att kostchefen håller sig till Livsmedelsverkets rekommendationer, som vi rent juridiskt ska följa. Jag har inte tillräcklig kunskap för att säga om 8 kronor per portion räcker eller inte, men jag har fullt förtroende för vår kostchef, säger hon. Finns det något du skulle vilja förbättra? - Det är svårt att säga, men kanske att man skulle kunna ha ett alternativ till. Eller en större salladsbuffé. Det är viktigt att man har sallad som tilltalar ögat också, säger Ingrid Norberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!