Det kanske är lite orättvist att jämföra EU-valet med vädret. Vädret är ständigt en av de mest engagerande frågorna som finns, speciellt då helg och ledighet närmar sig. Jag tycker ändå att jämförelsen är relevant som en beskrivning av hur svårt det är att skapa engagemang i viktiga demokratifrågor.
Vårt samhälle håller på att bli allt mer specialiserat. Färre och färre engagerar sig i helheten, fler och fler vill lägga tid och kraft på nischer och specialområden. EU-valet nästa helg är ingenting som engagerar oss svenskar. Vi bryr oss helt enkelt inte – trots att en majoritet av de beslut som fattas i unionen påverkar oss både direkt och indirekt. Mest uppmärksamhet får talande nog ett extremt enfrågeparti som Piratpartiet. Partiets ungdomsförbund intervjuades i radio i veckan och på frågan om de har något partiprogram blev svaret: ”Nej, men vi har tankar (på ett partiprogram)”.
Den senaste månaden har Kuriren publicerat artiklar inför EU-valet och går till veckan in i slutspurten. Artiklar har speglat valet ur internationellt, nationellt, regionalt och lokalt perspektiv. Vi är fullkomligt medvetna om att valet inte uppfattas som särskilt angeläget för många av läsarna. Det innebär att vi måste anstränga oss lite extra i vår journalistik. Vi på tidningen är nämligen övertygade om att det är viktigt att nyttja sin rösträtt, oavsett vilket val det rör sig om. Om vi medborgare slutar nyttja vår rättighet att rösta riskerar demokratin att raseras och reduceras till en fråga för en intellektuell elit.
I det här sammanhanget finns det anledning för våra politiker att vara självkritiska. Jag håller helt med Kurirens politiske redaktör Gustaf Blomberg, som anser att politikerna är duktiga på att uppmana folk att rösta, men mycket dåliga på att förklara varför. Så här formulerade Blomberg sig i måndagens Kuriren: ”För att demokratin ska fungera krävs också att man vet vad man röstar på, och att det spelar någon roll. Om politikerna själva är förvirrade på båda dessa punkter är det kanske inte så konstigt att väljarna också är det. Intresset för EU-valet blir då också därefter”.
Vi medier måste nog också rannsaka oss själva och fundera över hur duktiga vi är på att beskriva EU:s betydelse för Norrbotten och Sverige. Utan en kvalificerad mediebevakning av vad EU-parlamentet är, hur det fungerar och vilka beslut som fattas där är det kanske inte så konstigt att svenskarna känner ett svalt engagemang. Jag måste tyvärr medge att många av oss är precis lika ointresserade av EU som svensken i gemen.
Den sista kängan måste jag ge till de svenskar som motiverar sitt ointresse med att ”Sverige borde gå ur EU”. Att avstå ifrån att påverka den union vi trots allt har gått med i för att man fortfarande surar över att det inte blev nej i EU-omröstningen måste väl vara höjden av barnslighet. Oavsett om man tidigare var för eller emot EU måste det ju vara angeläget att påverka nu när Sverige en gång för alla har valt att gå med i unionen.
Min avslutande uppmaning måste bli – gå och rösta 7 juni! Att inte nyttja sin rösträtt är ett hån mot demokratin.