Därför blir man gängmedlem

Varför går man med i ett gäng och hur rekryteras man till ett gäng?Jerzy Sarnecki, 61 år och professor i allmän kriminologi vid Stockholms universitet har svaren.

LOKALEN. I Läbbiga Skogens klubblokal på Lövskatan hölls en stor fest i höstas där över 100 personer med koppling till Hells Angels deltog.

LOKALEN. I Läbbiga Skogens klubblokal på Lövskatan hölls en stor fest i höstas där över 100 personer med koppling till Hells Angels deltog.

Foto:

Luleå2009-04-17 06:00

Han pratar om känslan av samhörighet, spänning och sedan kan det i många fall vara av ren lönsamhet.
Jerzy Sarnecki startade sin karriär med att läsa sociologi vid Stockholms universitet. Han har arbetat med ungdomar på fritidsgårdar i Stockholm, forskat om ungdomsbrottslighet och varit byråchef vid Brottsförebyggande rådet och arbetat som utredare vid Stockholms kommun.
Sedan 1993 är han professor i allmän kriminologi.
Gemenskap
Jerzy Sarnecki har en bred erfarenhet vad gäller kriminella gäng.
Varför man väljer att gå med i ett gäng har inte bara en enda förklaring. Han säger att gäng i olika konstellationer oftast handlar om att känna gemenskap, att tillhöra något.
– I kriminella gäng handlar det ibland om killar som kanske inte platsade i fotbollslaget eller i andra sammanhang men det kan också vara så att idrotten kanske inte var tillfredsställande nog för individen.
Jerzy Sarnecki säger att spänningen och belöningen är en stor del av orsaken till att gå med i ett kriminellt gäng.
– Sammanhållningen i gänget är enormt viktig och när man så är i konflikt med exempelvis ett annat gäng så ökar bara sammanhållningen.
Allvarligt samhällsproblem
Polisen i Göteborg slår fast i en undersökning att de individer som i dag rekryteras in i de kriminella gängen och som man polisiärt inom något år kommer känna igen som tungt kriminella gängmedlemmar bor i ett segregerat bostadsområde, är i sjuttonårsåldern, har begått allvarlig brottslighet, troligen kommit i kontakt med narkotika och vapen, själv har han blivit utsatt för brott (sannolikt våldsbrott), hans etniska bakgrund är inte av så stor betydelse men däremot måste han ha någon form av relation till personer som redan är etablerade i de kriminella gängen.
Utredningen visar tydligt att anledningen till den gängsituation vi har i dag med skjutningar på offentliga platser, människorov, hot och utpressningar är ett allvarligt samhällsproblem.
Nästan bara män
Det är nästan uteslutande män som finns med i kriminella gäng, i alla fall i Sverige. En undersökning som tagits fram av polisen i Göteborg säger att endast åtta procent av gängmedlemmar är kvinnor.
– En gängmedlem är ofta otillfredsställd, arbetslös och utstött av någon anledning: När den här personen blir med i ett gäng känner han tillhörighet och gemenskap, säger Jerzy Sarnecki.

Peter Johansson
Tommy Lundqvist

Andra kriminella nätverk i Sverige: Bandidos MC: Grundades 1966 i Texas USA. I dag finns klubben etablerad på nio orter i Sverige (Helsingborg, Halmstad, Göteborg, Stockholm, Västerås, Örebro, Borås, Säffle och Borlänge. Brödraskapet Wolfpack: Bildades 1995 på kriminalvårdsanstalten Kumla av ett antal fångar. Då hade regelverket skärpts mot långtidsdömda och det här var en protest mot det hårdare klimatet. Grundare var Danny Fitzpatrick som satt inne dömd till åtta års fängelse för ett rån av en värdetransport. Fitzpatrick frigavs i januari 1998. I juni samma år sköts han till döds i sin bil. Etablerad på följande orter: Göteborg, Stockholm, Västerås, Kristianstad och Uddevalla. En prospects avdelning finns i Malmö. Original Gangsters: Grundades i förorten Bergsjön Göteborg 1993 av Denho Acar som är internationellt efterlyst och numera befinner i landsflykt i Turkiet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om