Hells Angels kopplar greppet

Inom en snar framtid är Eastside MC i Luleå fullvärdig medlem i Hells Angels.  Därmed har den organiserade brottsligheten slagit klorna i länet.

NAMNBYTE. Hit flyttade mc-klubben Outsiders från Kalix 2002.    Nio dagar senare bytte de namn till Red Devils MC och 2008 till Eastside. Klubblokalen     ligger på Hantverksvägen i Gammelstad.

NAMNBYTE. Hit flyttade mc-klubben Outsiders från Kalix 2002. Nio dagar senare bytte de namn till Red Devils MC och 2008 till Eastside. Klubblokalen ligger på Hantverksvägen i Gammelstad.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2009-04-14 06:00
I åratal har Luleåklubben arbetat för att bli upptagen i Hells Angels-sfären. Den 1 augusti 2002 flyttade mc-klubben Outsiders från Kalix till klubblokalen som ligger på Hantverksvägen i Gammelstad utanför Luleå. Efter flytten till Luleå, den 10 augusti, bytte klubben namn till Red Devils MC Luleå. Red Devils är enligt klubbens egen hemsida en officiell supporterklubb till Hells Angels. Under 2008 har Luleåklubben uppgraderas ytterligare i HA-sfären och heter nu Eastside MC. Det finns starka band mellan Luleåklubben och Hells Angels Eastside i Stockholm då några av medlemmarna är barndomskamrater. President i Eastside i Luleå är Jörgen Eriksson, 40, uppvuxen i Överkalix men som de senaste åren bott och verkat i Luleå. Eastside i Luleå består av sju män. Förutom männen i rutan här intill finns även en 23-årig man från Haparanda och en 49-årig man från Kalix med i den innersta kärnan. Undergrupper gör skitgörat
Samtliga vi har talat med, poliser i Luleå, kriminalunderrättelsetjänsten i Stockholm, högt uppsatta politiker och även källor inom den organiserade brottsligheten, säger att kärnan i de olika mc-klubbarna inte är speciellt brottsaktiva när de väl har uppnått en högre position. Red and White crew är en undergrupp inom Hells Angels-sfären. Det är den här gruppen som får ta hand om "skitgörat". I Luleå är Red and White crew under uppbyggnad i ungefär samma takt som Eastside och består av män i 20- till 25-årsåldern, de flesta redan dömda för allehanda våldsbrott. För att komma in i den kriminella mc-världen kostar det enorma summor pengar och tjänster av olika slag. Enligt en poliskälla måste provmedlemmarna i Eastside i Luleå betala cirka 1.500 kronor i månaden, per person, till Hells Angels. Men det räcker inte med det. Greps för smuggling
För att bli accepterade av Hells Angels som prospect får medlemmarna slita hårt. När en avdelning i Stockholm åker till Skåne för att festa, eller på ett möte, kan medlemmarna i Luleå kommenderas ner till deras lokaler som vakter. Provklubbarnas medlemmar står så att säga för markservicen, såsom vakter, chaufförer och dylikt. Spritsmuggling ingår enligt uppgift i klubbens inkomster. Jörgen Eriksson och Kent Nilsson greps i augusti förra året Helsingborg med ett stort parti alkohol. I skåpbilen fanns 1.568 liter starköl, 54,5 liter sprit och 34,5 liter vin. I samband med att de båda greps i Helsingborg gjordes det husrannsakan i männens bostäder i Luleå. Hos Kent Nilsson hittade polisen 72 stycken patroner Luger och 21 stycken patroner 357 Magnum. Klar anknytning
Dieselsmuggling är en annan stor inkomst, liksom indrivningsverksamhet. Tatuerarstudion House of Pain på Kungsgatan i Luleå har en klar anknytning till Hells Angels vilket ses på respektive hemsidor på internet. Det påstås att en stor del av inkomsterna på House of Pain går direkt till Hells Angels. Betalade 5.000 kronor
Så sent som den 24 mars i år slog Luleå tingsrätt fast att House Of Pain Tattoo är en franchisekedja som är knuten till mc-klubben Hells Angels och att en tatuerare från House of Pain i Luleå har betalat en avgift på 5.000 kronor i månaden för att få använda namnet. Ytterligare ett tecken på att Eastside i Luleå är på väg in i Hells Angels är att ledarna, Jörgen Eriksson och Kent Nilsson, har kontaktat en del mc-klubbar i länet och delgett dem vissa synpunkter. Bland annat vad beträffar utseendet på klubbarnas västar.
Bakgrund
Idén om Hells Angels föddes hos några krigströtta och desillusionerade amerikanska militärer som kom hem efter andra världskriget. Det handlade om ett antal män som hade svårt att anpassa sig till ett normalt liv efter kriget på andra sidan Atlanten.
Den första klubben bildades den 17 mars 1948 i Fontana Kalifornien och den sammanlänkande detaljen i verksamheten blev motorcykelmärket Harley Davidson. En motorcykel som männen hade använt under sina år i Europa. Ledorden blev total frihet och utanförskap från samhället.
Från början var Hells Angels en klubb där allt gick ut på att festa, slåss och åka motorcykel. Men från och med slutet av 1950-talet blev verksamheten allt mer kriminell.
I dag är organisationen maffialik där det mesta går ut på att tjäna pengar genom mer eller mindre kriminella metoder.
Brödraskapet förenar klubbarna i världen. Det råder full lojalitet och den person som sviker sina ”bröder” får betala med blod.
I Sverige började motorcykelklubbarna i Malmö med omnejd att rusta för ett inträde bland de tunga gängen, Hells Angels och Bandidos, i mitten av 1980-talet. När ett par mindre klubbar i Malmöområdet attackerades med automatvapen 1987 var det bara en föraning om vad som komma skulle. Det här var förmodligen ett inträdesprov för att tas med i gemenskapen.
Då rasade redan ett gängkrig i Danmark mellan Hells Angels och mc-gänget Bullshit som var knutet till det kriminella motorcykelgänget Bandidos. När fred slöts kunde ett tiotal dödsoffer räknas in.
1990 utsågs Dirty Dräggels från Malmö till hangaround chapter till Hells Angels. Det var det första steget på svensk mark för det ökända motorcykelgänget. Tre år senare blev klubben uppgraderad till fullvärdig medlem.
Ganska snart var det Thomas Möller som axlade manteln som president. Möller blev snabbt rikskänd när han gick till charmoffensiv i svenska media. Under de närmaste åren framträdde Hells Angels-presidenten i tidningar och olika TV-program vilket innebar att bilden av mc-gänget till viss del glorifierades.
Men Möllers ansträngningar fick sig en rejäl törn under några år på 1990-talet då ett fullskaligt krig blossade upp i Skåne mellan Hells Angels och Bandidos. En natt i januari 1994 attackerades motorcykelklubben Morbids lokaler med automatvapen. Helsingborgsklubben hade en tid innan utsetts till hangaround till Bandidos.
Kriget avblåstes 1997 och ett avtal skrevs mellan klubbarna som handlade om restriktioner när det gällde att utöka antalet klubbar i Sverige.
Sedan dess har motorcykelgängen vuxit explosionsartat.
I dag finns fullvärdiga Hells Angels-avdelningar i Stockholm (3), Göteborg (2), Malmö, Helsingborg och Karlstad. Fyra klubbar står på tröskeln att tas med i gemenskapen. En av dessa är Eastside MC i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om