Kuriren fick en hälsning från förr

En mystisk låda hittades i samband med renoveringar i det gamla Kurirenhuset för snart 20 år sedan. Lådan var låst och nyckeln borta. Tills nyligen.

SKATT. Blanketter, räkningar och en motbok. En bråkdel av det som packades ner i lådan i Kurirenhuset 1936.

SKATT. Blanketter, räkningar och en motbok. En bråkdel av det som packades ner i lådan i Kurirenhuset 1936.

Foto: Eija Dunder

Luleå2009-04-04 06:00
Lådan var av plåt med fina gravyrer på. Nyckeln verkade försvunnen för evigt. Men så hittade marknadsassistenten Anders Ekberg den i ett gammalt kassaskåp. Det rådde stor spänning på redaktionen när lådan kånkades fram och skulle öppnas.Det var Anders Ekberg som i egenskap av upphittare fick äran att låsa upp och öppna den mystiska lådan. Det visade sig vara en tidskapsel från 1936. Den dåvarande redaktionen hade skapat den till minne av företagets 75-årsjubileum och en renovering på tidningen.Inspelning
Lådan innehöll gamla tidningar och fotografier. Böcker och prislistor från den tiden. Man kunde även hitta en matsedel från stadshotellet och en inspelad rulle till en diktafon. Som tur var fanns även en skriftlig version av det inspelade materialet. Där kunde man läsa följande hälsning från journalisten Arvid Moberg: "Jag vill hoppas att när Norrbottens-Kurirens minnesskrin en gång uppgräves de Svenske icke må hava förlorat sitt intresse för de nordligaste nejderna på vårt klot utan att Sverige må då, andligt eller materiellt, härska över Nordpolen." Arvid Moberg var en kändis på sin tid. Han umgicks med Nobelpristagaren Eyvind Johnson och var en stor tillgång för tidningen.- Det finaste med den här lådan är att det är ett tidsdokument. Det är några människor som levde och verkade i tidningsbranschen under den här tiden som har skapat den här lådan med ett medvetet syfte, säger Mats Ehnbom, ansvarig utgivare på Kuriren.Ny låda
Det verkar helt klart att Kurirens dåvarande redaktion och ledning hade insikt i att tiderna skulle förändras. Textversionen av diktafoninspelningen tyder på att de visste med sig att tekniken de hade skulle vara föråldrad och kanske borta när lådan hittades.- I texterna så uttrycks en förhoppning om att Kuriren skulle fortsätta att frodas och fortfarande ha stort inflytande på den lokala regionen när lådan öppnas igen, säger Mats Ehnbom.Han berättar även att det nu finns planer på att göra en ny låda om ett par år när tidningen firar 150-årsjubileum. - Det vore häftigt att få ge ett utsnitt av vår tid till de efterkommande redaktionerna. Precis som de gjorde till 75-års jubileet. Det fanns också en hittelön i lådan. En check på 2.000 kronor vilket i nutida penningvärde motsvarar över 55.000 kronor - om den fortfarande hade täckning.
2009: En ny tryckpress tas i bruk och Kuriren lanseras i det mindre och läsvänligare tabloidformatet. För första gången kan samtliga sidor tryckas i fyrfärg.2008: Efter 119 år på samma adress, Stationsgatan 36, flyttar Norrbottens-Kuriren till det moderna mediahuset på Robertsviksgatan 5 i Luleå.2002: Norrköpings Tidningar blir ny ägare till Norrbottens-Kuriren.1996: Kuriren.nu har premiär på internet.1970: En ny offsetpress tas i bruk och samtidigt presenteras ett nytt tidningsformat, Berliner.1966: En ny ägarekonstellation bestående av Högerns förlagsstiftelse och Stiftelsen Norrbottenspress tar över ägandet av Norrbottens-Kuriren efter familjen Isaksson.1956: Den 10 november var Kurirens första sida en renodlad nyhetssida. Fram till dess hade annonserna dominerat förstasidan.1906: Kuriren blir sexdagarstidning1889: Kuriren flyttar till Stationsgatan efter 22 år på Stationsgatan 16, två år på Stationsgatan 13 och upptaktsåren i en bagarstuga vid "Bodellska kyrkan".1884: Skåningen Nils Petter Isaksson kommer till Luleå som faktor vid tidningen. Han blir snabbt den som utvecklar tidningen som teknisk chef och ekonomiskt ansvarig.1861: Den 14 december kommer det första numret av Norrbottens-Kuriren ut. Tidningen trycks i cirka 100 exemplar. Luleå har cirka 1.500 invånare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om