Hundägare fast i skiten

Husse och matte ligger risigt till. Luleå kommun kan via DNA-prover på hundbajs bötfälla hundägare. - En gång för alla löser vi skitproblemet, säger Eilert Nilsson, parkförvaltningen.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2009-04-01 06:00
Luleå är först ut, i dagarna följer länets övriga kommuner efter.Från första mars införde Luleå kommun strängare krav på hundägarna, vad gäller hundbajs som inte plockas upp. Från och med idag, när den tekniska utrustningen tas i bruk, skrider förvaltningens inhyrda entreprenörföretag Dog Delete till verket.- Vi har tidigare inventerat de mest förorenade bostadsområdena och gatustråken och vet nu var vi ska lägga krafterna. Vi ska städa upp i hundträsket, säger Magnus E Morgenstern, technical adviser hos entreprenörföretaget Dog Delete, med kontor i Aurorum.Hundägare registreras
Den tekniska utrustningen är utvecklad vid Luleå tekniska universitet och har i en förlaga använts för att analysera ompaketerad köttfärs. Med den förfinade utrustningen Shit Analyser tas DNA-prover på ortens hundägare. Ett register byggs upp. När hundbajs påträffas analyseras det och stäms av mot hundägarregistret.- Likt fallet med hastighetskamerorna får vi räkna med ett visst svinn i bevisföringen, men de flesta hundägare tror vi oss kunna sätta dit. Den som inte medger bötesbeloppet trots övertygande bevismaterial polisanmäls och riskerar åtal. Hunden förverkas, klargör Eilert Nilsson, parkförvaltningen, som inte vill utveckla vad som menas med det sistnämnda.Böterna är 1.000 kronor. För upprepad förseelse eller ovårdad hund uttages 1.500 kronor.Som komplement till tekniken anlitas Tudor, en femårig stövare som tränats för sitt arbete vid Hundskolan i Sollefteå.- Han luktar på hundbajset, sedan på dess ägare. Hans träffbild är imponerande, visar hans CV. Men under träning råkade han bita en farbror i Ånge som skulle posta ett kuvert. Inte hade han någon hund. Alla gör vi våra misstag, säger Eilert Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om