Miljösmart - ett naturligt steg
Ekonomiskt, miljösmart, unikt och otroligt vackert – Per-Uno Alm renoverade och inredde en lada i Skåne till sig och maken Jens.
Foto: LINDA WIKSTRÖM
Foto: LINDA WIKSTRÖM
– Hade någon sagt det åt mig för fem år sen hade jag bara skrattat, säger Per-Uno Alm, med rötter i Luleå och Laisvall.
Den smala vägen tar oss genom ett böljande landskap strax utanför Ystad fram till Per-Unos och Jens hem. Dimman ligger tät och bjuder inte på den vidsträckta utsikt som en klar dag skulle gjort. Från ett litet hus, med glasat väggparti kikar ett djur på oss. ”Är det ett RIKTIGT djur, kanske ett lamadjur?” undrar vi och kikar nyfiket tillbaka.
– Det är alpackor! säger Per-Uno som kommer oss till mötes. Han berättar att alpackan inte bara ger den bästa av ullsorter, den håller också markerna öppna på ett skonsammare sätt än de får som betar på andra sidan av den trelängade skånegården. En gård där det inte var själva bostadsdelen som fångade Per-Unos och Jens intresse när de först såg den. Det var istället den gamla ladugårdslängan med ruttnade dörrar och fönster, men med bästa placering mot böljande landskap och hav, som väckte parets förtjusning:
– Det är här vi ska bo, tänkte vi. Men man kan väl inte köpa det första huset man tittar på?
Per-Uno berättar att de därför tittade på ytterligare 20 hus innan de återkom hit och köpte drömprojektet med den anslående utsikten. Under byggtiden bodde paret i den ursprungliga bostadsdelen, som numera fungerar som gästhus.
Från början tänkte de att gården skulle bli deras fritidsboende, en kontrast till storstadslivet i Köpenhamn. Hade någon sagt till Per-Uno att han skulle bli lantis och leva på heltid med en massa djur hade han bara skakat på huvudet. Men både han och Jens trivdes förträffligt på gården och kom ganska snabbt fram till att de, även om de lever på landet, också bor väldigt centralt:
– Det är fem kilometer till tågstationen, 2,5 mil till Sturups flygplats och 7,5 mil till Köpenhamns flygplats. När jag bodde i Stockholm tog det ju nästan en timme att komma ut på Arlanda.
Per-Uno och Jens skissade själv fram lösningarna för ladulängan och med hjälp av duktiga hantverkare mejslades det unika boendet fram. Via en coolt ruff och smakfullt inredd (här finns bland annat en gammal kyrkobänk och en antik brudkista) kallentré tar man sig vidare till det magnifika, sakrala, underbart vackra poolrummet som fullständigt tar andan ur en med sin kombination av ruff lada, stilren pool, antika takkronor och fönster mot den böljande skåneslätten vars vy avslutas med havsutblick. Själva poolen, med vattenytan i linje med golvet, ger en känsla av att det ”rinner över” och flyter ut i det skånska landskapet. En poolidé, ursprungligen i design av Philippe Starck, som paret hittade i Brasilien då de besökte Rio för att delta i karnevalen för ett par år sen.
I poolrummet har en av väggarna bytts mot ett glasat parti, i övrigt har väggar och tak fått behålla sina ursprungliga utseenden, allt för att bevara känslan av lada. I det 200 kvadrat stora rummet med minst 10 meters takhöjd, ryms också bastu, en stor murad öppen spis och en växtanläggning med porlande vattenfall som faktiskt är ett reningsverk, en våtmark i miniatyr som filtrerar vattnet. Ett helt naturligt reningsverk, i parets stora pool finns inga kemikalier alls. Inte för inte var Per-Uno en av grundarna till Det naturliga steget och jobbar sedan många år som konsult i hållbar utveckling i det egna företaget Respect. Maken Jens har dessutom varit ordförande för den ideella föreningen Svenska läkare för miljön.
Förutom reningsverksprototyperna till pool och avloppsvatten, paret har en likadan växtanläggning på tomten och ytterligare en tredje prototyp finns på lantbruksuniversitetet i Alnarp, märks deras miljöengagemang i det mesta de företar sig. Huset är isolerat med ekofiber, det värms upp av vindkraft, pellets och solfångare. På gården står två etanolbilar och mycket av hemmets inredning är fyndat i andra hand eller på utförsäljningar. De gamla spegeldörrarna kommer från en rivningskåk i Stockholm, diskbänken köptes på en utförsäljning innan de ens köpt sitt hus och kopparbadkaret är ett Blocketfynd.
– Det är från början tillverkat till härskarna som bodde i slottet, i SVT:s dokusåpa Riket, berättar Per-Uno som i samråd med maken kom fram till att badkaret skulle få stå i den öppna planlösningen eftersom man ändå inte badar när det finns gäster i hemmet.
Nu utgör det vackra badkaret ett blickfång där det står på marockanska kakelplattor. Konstnärsvännen Karel Becvár har designat och tillverkat den specialgjorda kranen.
Hela parets ”etta på 170 kvadrat” ryms på det gamla höloftet och har en öppen planlösning men är genom sin inredning ändå uppdelad i sällskapsytor och sovavdelning. Även här har man tagit upp fönster som bjuder på utsikt över vackra omgivningar. Taket är öppet ända upp i nock där ovanliga saxbjälkar blir ännu ett fint blickfång. Möblemanget är en mix av ärvt, designat och fyndat på Ikea och Jysk.
Som allt annat enligt devisen smart, snyggt, ekologiskt och så billigt som möjligt.
– Jag vill framför allt visa att det går att leva ett normalt och bra liv samtidigt som man använder sig av klimatneutrala lösningar.
Namn:Per-Uno Alm, 57, konsult i hållbar utveckling med det egna företaget Respect. (www.respect.nu) Per-Uno är född i Luleå och har även bott i Laisvall under sin barndom.
Familj: Maken Jens Martineus, 50, läkare, samt Per-Unos utflugna barn och barnbarn.
Husdjur: Katterna Isak och Stella, fyra får, sex höns och en tupp, shetlandsponnyn Baloo och alpackorna Sir Archie och Milou.
Bor: I en trelängad skånegård i Sjörup. Huset är från 1800-talet och är cirka 400 kvadrat stort, men paret bor i en 170 kvadrat stor etta och huserar även i det 200 kvadrat stora poolrummet.
Familj: Maken Jens Martineus, 50, läkare, samt Per-Unos utflugna barn och barnbarn.
Husdjur: Katterna Isak och Stella, fyra får, sex höns och en tupp, shetlandsponnyn Baloo och alpackorna Sir Archie och Milou.
Bor: I en trelängad skånegård i Sjörup. Huset är från 1800-talet och är cirka 400 kvadrat stort, men paret bor i en 170 kvadrat stor etta och huserar även i det 200 kvadrat stora poolrummet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!