Björn sprang in i bil
Hela bilen krängde när björnen sprang in i bilsidan, fastnade mot bakskärmen och hamnade under släpet. Eftersöksjägarna fick inte tag i björnen och bedömde den som lindrigt skadad. - Björnen mådde inte bra när den sprang in i skogen, säger Anders Kjellin, som körde bilen.
Den stora björnens framfart fick den gamla volvon att kränga, bucklade bildörren, och krökte släpvagnens förstärkta fyrkantsrör. Men trots den hårda smällen så fick inte eftersöksjägarna tag i björnen. - Det var upprivna springspår i flera kilometer. Det var inget blod, och eftersöksjägarna bedömde den som lindrigt skadad. Men den kan ha haft inre skador som inte synts, säger Karl-Erik Bröst vid Jokkmokkspolisen. Björnen försvann i trakterna kring Björkberget och den kan vara aggressiv. - Sök inte kontakt med björnen, en skadad björn kan vara farlig, säger Karl-Erik Bröst. Anders Kjellin vet vad han såg, och han vet hur hård smällen var. Hur skadad björnen egentligen blev kan han inte spekulera om, men han vet en sak. - Hade det varit en människa hade han aldrig klivit upp, säger han. Måste anmälas
Kör man på en björn, eller något annat större djur måste man direkt anmäla det till polisen. När Anders Kjellin ringde till polisen efter att försiktigt ha märkt ut var björnen hade sprungit in i skogen, ringde han inte bara för att få slut på björnens lidande, utan även för att garantera människors säkerhet. - Björnen var på väg mot Djupsjön, jag tänkte att om någon ska fiska där, eller steka en korvbit och möter björnen kan de råka riktigt illa ut. I trakterna runt Harads och Bodträskfors ser Anders Kjellin björnspår dagligen och han beskriver hur björnstammen har exploderat. - Nu borde Naturvårdsverket få upp ögonen på hur mycket björn det finns. Kan man inte ens köra bil utan att de springer in i sidan så är det för mycket. - Men det skulle inte förvåna mig om de räknar av den här till höstens jakttilldelning, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!