Jägarbataljonen riskerar flytt söderut
Det kan vara frestande för regeringen att fullfölja försvarsbeslutet från 2004 och lägga ned Arméns jägarbataljon Arvidsjaur med 160 anställda. Det menar regementschef Jan Mörtberg. Enligt det förslag som ligger ska verksamheten samordnas i Kvarn. - Jag har fräckheten att påstå att det är ett dumt förslag, säger Mörtberg.
BEKYMRADE. Jan Mörtberg och Thomas Lindell är kritiska till flera delar i det förslag som nu ligger på bordet. "Vi är dock övertygade om att hypotesen kommer att förändras under arbetets gång".
Foto: Roger Larsson
- Den fjärde är förslaget om att stridsvagnsutbildningen i Boden, Skövde och Blekinge samordnas till Revingehed utanför Lund. Om den ska vara på ett ställe anser jag att den ska ligga i Boden. Vi har de bästa förutsättningarna. Jan Mörtberg och Thomas Lindell konstaterar båda att det om F 21 läggs ned blir svårare för både I 19 och A 9 att genomföra övningar i så kallat flygunderstöd på marken. Thomas Lindell påpekar att han kommer att ta upp argumentet om vad som skett efter att försvarets helikoptrar flyttades från Boden söderut.- Då sade man att det inte blir några problem, att det går att göra ombaseringar för att tillfredsställa de behov vi har av helikoptrar här uppe. Men de gånger vi har begärt helikopterstöd har vi inte fått det. Förändrad grundorganisation
Jan Mörtberg betonar att det som nu ligger på bordet är en hypotes för förändringar av försvarets grundorganisation. Såväl han som Thomas Lindell är övertygade om att förslaget kommer att förändras under arbetets gång. Den 15 september ska resultatet av Försvarsmaktens arbete med förslaget lämnas in till regeringen. Riksdagen väntas fatta beslut under senvåren 2009. Jan Mörtberg uppger att förslaget presenterats betydligt tidigare än vad som skedde inför försvarsbesluten 2000 och 2004. - Det är för att vi som förbandschefer ska kunna påverka underlaget för att hantera våra förband. Träffade personal
Under onsdagen träffade han personalen vid AJB i Arvidsjaur.- Det är naturligtvis oerhört trist för personalen. Samtidigt finns det en kampvilja bland de anställda. De vet att den verksamhet vi bedriver i Arvidsjaur är bra.Jan Mörtberg anser att jägarbataljonen är mycket kostnadseffektiv, den kostar Försvarsmakten 20 miljoner kronor per år. - Jag vill påstå att vi får ut mycket effekt ur de pengarna. Thomas Lindell, som själv har lett förband från AJB i Afghanistan, menar att de förband som tas fram i Arvidsjaur är de bästa i Sverige när det gäller insatser i länder med subarktiskt klimat. I Norrbotten finns också de allra bästa förutsättningarna att öva i en sådan miljö, nämligen kyla och snö, påpekar han. - De förändringar i grundorganisationen som nu föreslås kommer inte att spara några pengar de närmaste åtta-tio åren. Det internationella engagemanget inom försvaret ökar och det är mycket dyrare än att utbilda soldater och sätta dem i ett mobiliseringsförråd. Om vår ekonomi samtidigt ska vara oförändrad krävs det drastiska åtgärder, säger Thomas Lindell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!