Tornberg kritiserar regeringen

Regeringen kritiseras från de egna leden.  -  Försvarspolitiken har reducerats till en budgetfråga. Där är jag kritisk till min egen regering, säger riksdagsledamoten Stefan Tornberg (c).

LULEÅ2008-04-24 06:00
Stefan Tornberg säger sig ha svårt att förstå varför regeringen sade nej till Försvarsmaktens begäran att få omfördela totalt 850 miljoner kronor mellan olika anslag. Regeringen medger bara en omfördelning på 170,5 miljoner kronor om året för 2008 och 2009. Det innebär att det saknas 680 miljoner i år. Stefan Tornberg anser att försvaret borde spara ännu mer på materialanslaget. -  Det är där man borde inrikta åtgärderna istället för att röra i förbandsverksamheten, säger Stefan Tornberg. Desperation
Han betecknar uppgifterna om förbandsnedläggningar som ett desperat rop på hjälp. -  Om det här är nödvändigt för att få ekonomin i balans då har neddragningarna gått för långt. Moderaten Krister Hammarbergh säger sig vara förbluffad över att Försvarsmaktens ledning diskuterar ytterligare förbandsnedläggningar. -  Det här påminner om Tullverket som vill lägga ned sin verksamhet på en rad platser i landet medan man behåller sitt eget högkvarter intakt, säger Krister Hammarbergh. "Överdimensionerat"
Hammarbergh tycker det finns all anledning att se över Försvarsmaktens högkvarter som han betecknar som "överdimensionerat". En nedläggning av F 21 skulle få stora konsekvenser för Luleå och även säkerhetspolitiska konsekvenser. - Det innebär att vi skulle lämna hela Nordkalotten utan flygstridskrafter, säger Krister Hammarbergh. I dag finns ingen hotbild men utvecklingen i Ryssland väcker farhågor för framtiden. -  Jag upplever att Ryssland beter sig mer aggressivt mot sina grannar, man har höjt tonläget mot Georgien, exemplifierar Krister Hammarbergh. Socialdemokraten Leif Petterson från Boden är ersättare i försvarsutskottet. Han tycker att den nuvarande förbandsstrukturen ska bestå. Försvaret måste ges arbetsro menar Leif Pettersson. -  Jag tycker inte att det är läge att diskutera förbandsstrukturen. Vi har inte sett vilka internationella åtaganden som försvaret ska ha i framtiden. Regeringens fel
Leif Pettersson hävdar att regeringen bär ansvaret för de förbandsnedläggningar som nu diskuteras inom Försvarsmakten, som ett sätt att få ordning på ekonomin. -  Regeringen har valt att sänka skatterna istället för att se till att det finns pengar till verksamheten, säger Leif Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om