Sågar sågutredningen
Konsulten Lars-Gunnar Lendenius riktar stark kritik mot Setras underlag för beslutet att lägga ner Seskarösågen. Dessutom menar han att Sveaskog försvårat hans utredningsarbete. - De gjorde sig oanträffbara och gav vilseledande information, säger Lendenius.
Setras tre alternativ var att; lägga ner Seskarösågen, lägga ner Rolfs såg i Kalix eller att dra ner produktionen till hälften på båda sågverken. Lendenius håller med om att Setra måste dra ner på produktionen för att klara av kommande lågkonjunktur och minskande råvarutillgång. Däremot drar han en helt annan slutsats än Setra. - Av Setras tre alternativ så är det bästa att lägga ner sågningen på Rolfs såg och fortsätta oförändrat på Seskarö. Setra skyller nedläggningen på råvarubrist viket Lendenius i och för sig instämmer i. Han pekar dock på att bristen på timmer sannolikt till största del finns i södra Norrbotten och i Västerbotten. Lendenius lyfter fram en tänkbar lösning som han menar borde utredas. Den innebär att Seskarösågen drar ner sin årliga produktion till 115.000 kubikmeter (i dag 157.000, enligt plan). Rolfs skulle producera 80 kubikmeter och Lövholmen 140.000-150.000 kubikmeter per år. Anpassning
- Lövholmen har ju redan fått direktiv av Setras ledning att dra ner på produktionen från dagens 220.000 kubikmeter, säger Lendenius. Seskarö skulle alltså bli kvar med något minskad sågning och Rolfs, Lövholmen och även Malå anpassar sin sågning till virkestillgången. Setras huvudägare är statliga Sveaskog och Lendenius är starkt kritisk mot hur Sveaskogs representanter bemött honom och hans utredning. - De har gjort sig oanträffbara, inte svarat på mejl och meddelanden heller. Dessutom har de kommit med felaktiga och missvisande fakta. Även om uppgifterna har rättats till efterhand så har Sveaskogs handlande inneburit stora problem. - Det har helt klar försvårat utredningen, säger Lars-Gunnar Lendenius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!