Pengarna räcker inte till hyran

Funktionshindrade tvingas leva på existensminimum för att klara av hyran. Anledningen är utvecklingen på hyresmarknaden.–  Det är inte rimligt att vi föräldrar ska tvingas betala upp till 3.000 kronor per månad för att våra barn ska kunna bo kvar i sina lägenheter, säger Else Isaksson Ulander.

Foto:

LULEÅ2008-04-15 08:30

På Nygatan i centrala Luleå bor sedan årsskiftet åtta unga funktionshindrade i var sin lägenhet. Hyrorna för de 50 kvadratmeter stora lägenheterna ligger på 6.250 kronor. Föräldern Else Isaksson Ulander jämför den kostnaden med den förtidspension som de unga får: 5.500 kronor per månad.
Hon säger att till det kommer bostadstillägg men att det ändå inte räcker till:

– LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) säger att funktionshindrade ska kunna ha eget boende och leva som alla andra. Men hyresnivåerna gör att många lever på existensminimum. Själv betalar jag mellan 2.500–3.000 kronor per månad till min son för att han skall kunna bo kvar i sin lägenhet, säger Isaksson Ulander.
Många har inte råd
Hon säger att hon klarar av att ge sin son så mycket pengar man att många inte klarar det. Samtidigt säger hon att det är något fel i systemet när föräldrar måste ge sina barn extra pengar för att de ska kunna bo i egna lägenheter.
– Funktionshindrade ungdomar har samma behov som alla andra, de behöver pengar till kläder, hygienartiklar, till resor och fritid. Men utvecklingen på hyresmarknaden gör att LSS inte fungerar.
Varningssignaler
Föräldern Bengt Normark säger att politikerna inte har brytt sig om de varningssignaler som olika myndigheter gett. I det sammanhanget talar han om Social­styrelsen som redan 2003 efterlyste åtgärder för att minska effekten av höjda hyror för funktionshindrade som har egna lägenheter.
Situationen för de här ungdomarna är likadan över hela landet men det är i Luleå som man slagit larm. Och för att få en ändring till stånd kallade man på måndagen till sig den socialdemokratiske riksdagsledamoten Lars U Granberg. Han är extra insatt i frågan eftersom han sitter med i riksdagens socialutskott och dessutom är ledamot av den så kallade LSS-kommittén.
– Vi har uppmärksammat den här utvecklingen som beror på utvecklingen på hyresmarknaden. Den tar inte hänsyn till LSS och det ska vi försöka ändra på, säger Granberg.
Diskuteras mer
Han säger att Luleåföräldrarnas agerande har gjort att frågan börjat diskuteras mer bland ansvariga politiker. Samtidigt talar han om att  det råder politisk enighet om att någonting måste göras för att LSS ska fungera som den är tänkt:  att unga funktionshindrade ska kunna ha eget boende och klara ekonomin.
– Problemet är att regeringen saknar den politiska viljan att göra något åt saken men vi hoppas att det blir en ändring när vår utredning lämnat sitt förslag, säger Lars U Granberg.
Knapert
Petter Wikman är en av de åtta ungdomar som bor i det särskilda boendet på Nygatan. Liksom de övriga sju flyttade han in i sin lägenhet i början av året.
– Jag har det knapert, inte så mycket pengar till fritidsgrejer och spel. Men det känns härligt att bo här och slippa allt tjat från mamma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om