Schackdrag för fyrorna i skolan
Uppnå fokusering och lugn och ro i klassrummet? Då kanske schack är något att satsa på! Under hösten och nu in på vårterminen har Svenska Schackförbundet aktiverat fjärdeklassare i stora delar av landet i tävlingen Schack4an. I Luleå laddar nu 250 fjärdeklassare för att delta i lagschack i Kulturens hus i april med möjligheten att kvalificera sig för riksfinalen i Globen den 10 maj. Och spelandet är inte bara en kul tävlingsgrej, det visar sig att aktiviteten har en positiv inverkan även på studierna.
LUGNARE i SKOLAN. Schacksport kräver koncentration! Och schack kan bidra till att göra en långrandig och inrutad skoltillvaro lite lättare att uthärda och till och med gynna studierna sägs det.
Foto: Petra Isaksson
Luleå medverkar för första gången i år berättar sekreteraren i Schacksällskapet Luleå, läraren Kaj Engström. -Ja, och jag räknar med att vi ska vara med i fortsättningen också och jag hoppas då att vi ska kunna ha en person som då håller i tävlingen, säger Kaj som är tjänstledig just nu för att åka runt och träffa de medverkande klasserna i Luleå vilka är 14 till antalet.- Vi har lärt ut schack och sedan får eleverna själva träna sig, både i skolan och hemma, förklarar Kaj som just nu gör sina besök tillsammans med instruktör Per Hultin, Norrtälje, Svenska Schackförbundet. De bägge lär ut skolmatt, patt och rockad andra begrepp.Alla är viktiga
-Tanken med tävlingen är att alla ska kunna vara med, alla har sin plats i laget och en viktig funktion att fylla oavsett om man vinner eller inte förklarar Per Hultin som tycker det är ett bra koncept. För att ingen ska känna sig utanför eller misslyckad så renderar både vinst och förlust i partierna en viss poäng.I lagtävlingen i Kulturens hus får alla spela fem partier var. Per och Kaj berättar att schack är en sport som vem som helst kan lära sig med lämplig start från cirka fem års ålder men att det kan ta en del år att bli riktigt duktig. Lösningarna på ett schackproblem kan vara oändliga. Och det är ett spel som kräver koncentration, fantasi, gott minne, fokusering och sinne för att se möjligheter. Även den mest livliga unge med myror i brallorna blir som uppslukad då dragen på brädet ska göras berättar de tu, en effekt som sägs tilltalar lärarkåren!Guldmedaljer till alla
De elever som medverkar i tävlingen har fått varsitt enkelt schackset med bräde och pjäser. Vid tävlingen i lagschack i Kulturens hus den andra april delas det ut guldmedaljer till alla och vinnande laget går vidare till riksfinal i Globen i Stockholm den tionde maj. Här kommer runt 1.500 barn att tävla för att vinna ära och kämpa om vandringspriset en stor guldkung av vilken alla medverkande får en liten kopia.Schackförbundet i Sverige har runt 20.000 medlemmar där de flesta är män, bara en handfull procent är kvinnor. I Luleå består schacksällskapet av 30 medlemmar där fem är juniorer. I världen regerar just nu en indier som mästare, han heter Viswanathan Anand. På trettonde plats i världsrankingen återfinns en nordbo, 17-årige norrmanen Magnus Carlsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!