Med huset fullt av finfina firrar
Väljer man att förhålla sig till akvarier enbart från utsidan får man nöja sig med att vara en betraktare. Man kan konstatera att fiskar kan vara vackra och dekorativa och att de kan utgöra ett rofyllt inslag i ett rum. För medlemmarna i Luleåakvaristerna räcker det inte med det. För dem har intresset för fiskar och akvarier vuxit till en mycket viktig hobby som tar en hel del tid i anspråk.
SNYGGING. I akvarierna hos Luleåakvaristerna finns flera världsdelar representerade. Här blickar en blå delfinciklid ut genom glaset.
Foto: Roland S Lundström
Hasse Grönlund som är föreningens revisor, är lite äldre än sina föreningsvänner och har ett långvarigt intresse för akvarier bakom sig. -Pappa hade ett litet akvarium när jag var liten. Mitt eget intresse startade när vi kom hem efter en resa och alla fiskar hade dött. Då startade jag på nytt på egen hand. Jag födde upp fiskar också, så jag hade bra veckopeng på den tiden, säger han. Genom att ordna öppet hus och studiecirklar hoppas man locka till sig fler medlemmar. -Sist hade vi kurs i vattenkemi, om hur man får växter att trivas och så. Yngelvård har vi också haft och snart ska vi ha akvarielimning, säger Alexander. -Vem som helst kan bli medlem. Man måste inte ha fem akvarier eller vara specialist. Det räcker med lite guppyer och svärdbärare, säger Hasse. Sydamerikanska diskusfiskar
Att ha akvarier som hobby behöver inte vara dyrt. Man kan välja själv var man lägger ribban. -Det finns fiskar som kostar från tio kronor upp till flera tusen, säger Hasse. Drömmen om hur ett akvarium ska se ut och vad det ska innehålla är individuell. Avståndet till den större marknaden i till exempel huvudstaden begränsar också. Förbudet att ta vätskor med sig på flyget komplicerar transporten. -Det är svårare att hitta det man vill ha här uppe i Norrbotten, säger Roger. Alexander har ett helt akvarium fullt med sydamerikanska diskusfiskar. -Sammantaget blir det en del om man räknar ström och mat också. Fiskarna i sig kostar 800 kronor styck, säger han. Föreningens kassör, Erik Wikström, sparar en hel del på att tillverka egen fiskmat av räkor, fisk och ärtor bland annat. -De älskar det här, säger han vilket också blir uppenbart när han bryter en bit som han slänger ner till ett stim färgranna ciklider. Alexander och Erik visar runt bland akvarierna och berättar om fiskarnas egenskaper, färger och ursprung. Flera kontinenter är representerade - Asien, Afrika och Sydamerika. Kräftor och några salamandrar finns också. Avskalad miljö
De största akvarierna i lokalen rymmer 720 liter. Det är lättare, enligt medlemmarna, att få en bra miljö i ett stort akvarium. Det är inte så mycket grönt i något av dem. Ju fler växter man har, desto oftare måste man rengöra. - Fiskarna behöver inte växterna. De är fina men inte nödvändiga, säger Alexander. -Det är ju som att ha trädgård, du måste ansa och klippa hela tiden. Det krävs mer jobb helt enkelt, säger Erik. Man ser heller inte några artificiella dekorationer i akvarierna. Miljön är i flera fall lika avskalad och ren som i vilket inredningsreportage som helst. -Nej, det ska inte vara några plastskepp och dykare och sådant jox, säger Alexander. Man bör också tänka på att skaffa rätt fiskar. Om man köper en art som egentligen bör ha mer utrymme så kan det sluta med att de blir missbildade eller krökta. Dessutom bör man ha i åtanke att de kan äta på varandra. -Den där, säger Jenny och pekar på en lite större ciklid, åt upp en kompis en gång som var nästan lika stor som han själv. Stjärtfenan stack ut ur munnen i tre dagar. -Han är en jävel på att äta, säger Alexander.
Luleåakvaristernas tips till nybörjare:
Skaffa inte för litet akvarium, helst inte under hundra liter, mindre akvarium är mer svårskötta. Minimum är 70 liter.
Köp enklare, billigare fiskar till att börja med, som till exempel mindre fiskar som tetror, gurami, svärdbärare, guppi och malar Ställ frågor i akvarieaffären Bra böcker finns att låna på biblioteket Börja gärna med begagnat. Bättre begagnade akvarier finns ofta att få tag på. Tänk på att alla fiskarter inte passar ihop. w Läs mer på Luleåakvaristernas hemsida: www.luleaakvaristerna.seSå jobbar vi med nyheter Läs mer här!