Anna räddar föl från Island

Hästföl på Island vars enda framtid är slakt fick Gällivaretjejen Anna Kärrstedt, 23, att reagera.  - Jag ville uppmärksamma folk på vad som pågår, säger hon.  Resultatet blev Ósk-hjälpen som finner hem i Sverige för de på förhand dödsdömda hästarna.  I onsdags välkommnade hon 23 räddade föl på Norrköpings flygplats.

JÄTTEROLIGT. Anna Kärrström från Gällivare leder Ósk-hjälpen för att rädda för som skulle ha gått till slakt.
"Det handlar helt och hållet om idéellt arbete", säger hon.

JÄTTEROLIGT. Anna Kärrström från Gällivare leder Ósk-hjälpen för att rädda för som skulle ha gått till slakt. "Det handlar helt och hållet om idéellt arbete", säger hon.

Foto: Sjöström Håkan

GÄLLIVARE2007-11-22 01:45
Produktionen av hormonet pmsg, pregnant mare serum gonadotropin, som bland annat används inom köttproduktion, utgör en relativt omfattande verksamhet på Island. Dräktiga ston tappas på blod varur pmsg utvinns. Fölen som också blir resultatet föds upp till slaktvikt under några månader och säljs sedan för att bli korv och andra charkuteriprodukter. En ny och överraskande erfarenhet för djurvännen Anna Kärrstedt även om föl som går till slakt inte är någon ovanlighet i Sverige heller. - Av ren nyfikenhet vill jag åka till Island och jobba på någon gård och en del av mitt jobb var att hjälpa till i samband med utvinningen av hormonet från de dräktiga stona som pågår under två månader av dräktighetstiden, berättar hon. Blev engagerad
- När alla fölen föddes frågade jag vad som hände med dem och då sa de att "de ska till slakt". Det var ju hemskt, tänkte jag. Och en dag när det lilla fölet Ósk kom och lade mulen i min hand och då tänkte jag att jag måste försöka göra någonting åt situationen så jag annonserade ut honom och han köptes av en tjej som hette Ulla Lena och tillsammans drog vi i olika strängar och plötsligt var det tolv föl som fick åka 2005. Ósk-hjälpen hade bildats och arbetet för att rädda fler föl på Island från slakt fortsatte. 2006 såldes fem föl via bland annat Ósk-hjälpens hemsida. Antalet beror på att Anna Kärrstedt inte hade möjlighet att besöka Island och fotografera fölen, viktigt för köparna, vilket hon däremot kunde i år. Ideelt
- Det handlar helt och hållet om ideellt arbete. Jag tjänar inte en krona på det. Men det är jätteroligt. Men det här pågår över världen, men folk vet inte om det, och det vi vill är att det ska uppmärksammas och att slakt inte ska behöva vara den enda utvägen. Vi ser gärna att fler sådana här organisationer bildas. Man kan inte göra allt men alla kan göra något, säger hon. Hon upprätthåller kontakten med både köparna och fölen. - Det är min betalning och några gånger per år försöker jag träffa alla föl. Jag har otroligt god kontakt med ägarna och har inte sett något som tyder på problem med aklimatisering eller sjukdom. I onsdags anlände 23 föl, den största fölgruppen hittills, med flyg från Island till Norrköpings flygplats där Anna Kärrstedt och de svenska köparna väntade. Längsta resvägen hade en familj från Finland. - Det är mina gudbarn som kommer som jag brukar säga och det känns fantastiskt och allt gick jättbra. Men vi grät när vi fick veta en häst inte klarade resan. Den bedömdes behöva vila efter ett fall i ett dike, men den kommer senare, säger Anna Kärrstedt som för tillfället bor på Irland, utanför Killkenny, där hon arbetar som volontär och tar hand om ägarlösa hundar. Och det blir en ny resa och hästräddarexpedition till Island även nästa år. - Visst ska jag åka dit. Vi brinner för det här, säger Anna Kärrstedt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om