Varg i Kåbdalis

En ny varg har upptäckts i skogen kring Kåbdalis. Under måndagen hittades en vargdödad ren. Oro råder i Udtjá sameby som har kring 400 renar i området. - Det känns inte roligt. Vi får vänta på spårsnö, till dess kommer korparna att visa om det blir fler kadaver, säger renskötare Rune Stokke.

VARGDÖDAD. Den unga vajan dödades av varg under natten mot måndagen. Salivprov har tagits från bitmärken för att säkra vargens ursprung då varken varg eller spillning har återfunnits.

VARGDÖDAD. Den unga vajan dödades av varg under natten mot måndagen. Salivprov har tagits från bitmärken för att säkra vargens ursprung då varken varg eller spillning har återfunnits.

Foto: Privat

JOKKMOKK2007-10-24 01:45
Under söndagen upptäcktes vargspår i snön cirka en mil söder om Kåbdalis av Rune Stokke, ordförande i Udtjá sameby som har sitt höst- och vinterbete i området. Därför finns cirka 400 renar i trakten.Lite spårsnö
- Jag såg direkt vad det var. Sedan har vi kört längs vägarna och sökt genom området till fots. Det är för lite spårsnö än för att vi ska hitta vargen men vi har sett att den har jagat renar på fem ställen där spåren visar att renarna har sprungit som tok, säger Rune Stokke.Det bekräftas av länsstyrelsens naturbevakare Alf Karlsson som deltagit i genomsökningen. Under måndagen hittades en vargriven ren död i diket där den stupat någon gång under natten, efter att ha jagats några hundra meter enligt spåren.Tagit salivprov
- Det är det klassiska tillvägagångssättet för varg. Vajan har huggits fast i steken, dragits omkull och bitits i strupen. Steglängden stämmer med vargspår som har en bestämd riktning. Förmodligen är det en ung varg som vandrat hit men det är för tidigt att säga, säger Alf Karlsson.Varken varg eller spillning hade skymtats fram till igår eftermiddag. För att fastställa vargens ursprung har salivprov från bitmärken i renbogen tagits för DNA-analys vid Viltskadecenter, en relativt ny teknik som testas i norrbotten sedan vårvintern. För renskötarna innebär vargens intåg mer arbete och mer oro.- Det känns inte bra faktiskt. Nu har den varit två dygn inom vårt kärnområde, det blir oroligt då det redan finns mycket björn. I dag har vi kört alla vägar igen, det går inte att göra så mycket mer i dagsläget, vi får avvakta och invänta spårsnö. Fram till dess kommer korparna att visa om vi hittar fler kadaver. I morse hörde vi korpar på ett nytt ställe men vi har inte kollat där än. Det är bara att hoppas att vargen drar vidare, säger Rune Stokke.Än är det för tidigt att veta om vargen stannar i området. Då kan det bli fråga om skyddsjakt vilket inträffade i Jokkmokk under vintern då den så kallade Tuorponvargen rev flera renar och framförallt skingrade renhjorden som dessutom hade svårt med bete. - I det här skedet kan man inte göra annat än invänta och se om den löper iväg. En varg hinner långt, upp till tio mil på ett dygn om den vill. Om den blir stationär rör den sig cirka fem mil per natt inom sitt revir, säger Alf Karlssson.Renskötarna i Udtjá sameby bevakar fortsatt händelseförlopp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om