En turkisk tidning skriver att de ska inställa sig för att förhöras av åklagare, säger journalisten och debattören Kurdo Baksi, som har följt fallet, till TT.

Uppgifterna bekräftas av Amnesty i Sverige.

Vi följer detta väldigt nära. Det är en oerhört allvarlig fråga för oss och människorättsrörelsen generellt, säger Brittis Edman, policychef på Amnesty Sverige.

Förhandlingarna inleddes vid 13.30-tiden svensk tid och UD har begärt att få närvara vid utfrågningen av den gripne svensken. Totalt förhörs tio personer av fem åklagare under dagen.

"Väpnad terrororganisation"

Gruppen greps den 5 juli under en konferens på ön Büyükada nära Istanbul. I förra veckan meddelade en turkisk domstol att häktningen förlängts till den 18 juli. Några formella anklagelser har ännu inte riktats mot de tio, men enligt Amnesty Sverige ska de utredas för medlemskap i "väpnad terrororganisation".

Enligt debattören Kurdo Baksi, som följt ärendet, ska Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i samband med G20-mötet nyligen ha kallat mötet där de tio greps för en fortsättning på förra sommarens kuppförsök.

Svenska Amnesty anser att gripandena är helt ogrundade och politiskt motiverade.

"Gripandena är ett angrepp mot sex ledande människorättsorganisationer i landet, ett kraftfullt slag mot det redan pressade turkiska civila samhället och en olycksbådande indikator på utvecklingen i Turkiet", skriver organisationen i ett uttalande.

Det som händer nu är en inledande undersökning om man kan väcka åtal eller inte. Men när beskedet kommer vet vi inte, säger Edman.

Oklart om de släpps fria

En advokat som försvarar några av de gripna ska till tidningen Bianet ha sagt att han har gott hopp om att de ska släppas fria, eftersom det inte finns några bevis för att de har begått brott.

Enligt svenska Amnesty var svensken utbildare på konferensen tillsammans med en tysk medborgare som också finns bland de frihetsberövade. De anlitades av en nederländsk människorättsorganisation för att hålla en utbildning om digital säkerhet.

I en intervju med Sveriges Radio berättar den gripne svenskens fru att han inte mår särskilt bra.

Det fanns ingen tolk och läkaren frågade honom bara om han blivit slagen. Det är frustrerande att höra, särskilt de dagar han känner sig nere och är rädd för att inte att bli frisläppt, säger hon till Ekot.