Levande skärgård förutsätter liv

- Hur går det här ihop med Luleå kommuns vision om en "levande skärgård"? säger Gun-Britt Brindelöv, en av de permanent bosatta ute på Tjuvholmen/Sandön.

Luleå2012-01-20 06:00

Gun-Britt har bott på ön sedan 1992, först hade hon och sambon Peter Larsson huset som fritidsbostad, sedan blev de permanenta.

- Jättefint att leva därute, jag är till stan högst en gång i månaden, säger hon då vi träffar henne på en sådan shoppingsrunda i Luleå city.

40 fast boende
Att kommunen nu aviserat byggförbud på den norra delen av Sandön har diskuterats mycket bland fastighetsägarna Det finns 40 fast boende över hela ön.

De undrar hur Luleå kommuns visioner om en levande skärgård ska kunna uppnås.

Vill kommunen egentligen ha någon utveckling med folk som bosätter sig därute? undrar Gun-Britt och de andra stugägarna.

- Då måste ju kommunen satsa på skolskjutsar, vatten och avlopp och annan infrastruktur, säger Gun-Britt Brindelöv som vittnar om att det är en ganska tyst och mörk tid på ön efter att sommargästerna lämnat.

Liv och rörelse
För sin egen del ser hon gärna att det blir mera liv och rörelse därute.

Ett förverkligande av den bro som diskuterats sedan 1950-talet vore ett steg på den vägen, menar Gun-Britt som tillsammans med andra stugägare stött och blött ämnet med kommunen i åratal.

- Senast nu i höstas hade vi ett möte med Karl Petersen om det. Det finns ju ett beslut taget att det ska byggas en gång- och cykelbro 2013 med möjlighet för räddningstjänst att ta sig över.

Hon nämner att länsstyrelsen som har övergripande ansvaret för räddningsfrågor kräver att öppningen i bron måste kunna släppa igenom den aktuella räddninsgbåten Viscaria som utgår från Strömören.

- Den bogserbåten är tolv meter bred. Kommunen har bara ansökt om en öppning på nio meter, så man kan undra om man egentligen vill ha någon bro alls. Man vill att allt ska vara som det är tydligen säger Brindelöv kritiskt.

- Vi är flera som funderar på en annan förbindelse över Tjuvholmssundet,nämligen en linbana med kabinhytt som även förmår ta med en räddningstjänstbår. Det kanske vore ett billigare alternativ till en bro. En linbana stör ingen båttrafik/räddningstrafik. Räddningstjänsten kan ta sig ut även när inte isen bär. Folk som bor på ön och jobbar i stan kan lätt ta sig i land. Det kan kommunfolket fundera på, säger Gun-Britt Brindelöv som jämte flera andra fastighetsägare funderar på att lägga detta som ett medborgarförslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om