1) Tålamod.
Grillningen ska inte ske på bara några minuter – ha tålamod. Dels tar det tid att få fram en fin och grå glödbädd (cirka 30 minuter). Utnyttja exempelvis denna halvtimme till att förbereda maten. När du precis klarar av att hålla handen över gallret i en sekund är det dags att börja grilla. Sprid glöden jämnt om du vill använda hela ytan, eller stuva om den i ena halvan eller runt kanterna för att utnyttja fördelarna av indirekt grillning.
2) Temperaturen.
En av de största utmaningarna vid grillning är att se till att grillen varken är för varm eller för kall när du lägger på köttet. En för varm grill gör att köttet blir övergrillat på ytan men orört inuti, har kolen svalnat för mycket blir det istället svårt att få till en fin yta.
Om du lägger dina råvaror på galler och grillar direkt över glödande kol kallas det direkt värme. Detta sätt passar utmärkt för korv, fisk, grönsaker och köttskivor. Indirekt värme att rekommendera om du ska grilla större köttstycken eller en hel kyckling. Då läggs råvaran vid sidan av glöden.
3) Redskap.
Rätt utrustning gör det enklare och roligare att grilla. Stekspade med långt skaft, grilltång och termometer underlättar mycket. Dessutom kan det vara bra med en ugnsvante och en pensel.
4) Gallret.
Lägg på gallret på grillen några minuter innan du lägger på maten på grillen. Detta gör att gallret hettas upp och maten grillas bättre. Du kan förhindra att maten fastnar i gallret genom att pensla lite olja på det innan du lägger på maten.
Ett knep är att lägga det rostfria gallret i gräset när du grillat klart och låta det ligga över natten. Daggen löser upp smutsen och sedan är det bara att borsta rent med en mjuk stålborste.
Själva grillen tömmer du förstås från kol och aska när den har svalnat helt. Har du en grill utan behållare kan du lägga lite folie under briketterna för att enklare få bort askan. Töm helst behållaren efter varje grillning.
5) Platsen.
Försök hitta en vindstilla plats för ditt grillande. Se även till att ha lite svängrum kring grillen, gärna med plats för ett avlastningsbord. Var noga med att din grill står på ett stadigt underlag och lämna den inte utan uppsikt, det är lätt hänt att glöd slipper iväg ur grillen.
6) Köttet.
När du grillar kött ska du tänka på att ytan på råvaran ska vara torr när du lägger det på grillen. Vatten kokar nämligen och detta hindrar värmen från att nå köttet. Krydda gärna med marinad eller massera in en smakrik "rub" bestående av torkade kryddor. Undvik att dränka in köttet – om du gör det kan oljan droppa ner i glöden och slå upp lågor.
Rör köttet så lite som möjligt när det ligger på grillen och vänd det när köttsaften börjar tränga upp. Om du ska skära i köttet så ska du göra det på bitens tjockaste del. Enklast är att använda en termometer. När du tagit av köttet från grillen, låt köttet vila i några minuter innan servering. Då har köttet tid att suga in en del av köttsafterna.
Ett av de vanligaste felen man kan göra är att skära i köttet för att se om det är klart. Om du skär i en köttbit kommer mycket av köttsaften att rinna ut och köttbiten blir betydligt torrare. Se till att skära jämna skivor så att de blir klara samtidigt. På så sätt behöver du bara skära i köttet en gång om du nu inte är säker på om köttet är klart.
7) Fisken.
Fet fisk som lax är relativt enkelt att grilla. Vi fisk däremot vill gärna fastna i gallret. Rimma gärna fisken i saltlag över natten, så blir fisken fastare i köttet. Torka ytan torr innan grillning. Doppa gärna fisken i ovispad vispgrädde innan du lägger den på gallret, så lägger sig fettet som en avvisande hinna över köttet. Ett annat alternativ är att använda teflongaller.
Fisk kan med fördel tillagas i foliepaket. De tillagas då med hjälp av ånga samtidigt som alla goda smaker bevaras i paketet. Smaksätt gärna med exempelvis olivolja, chili eller vitlök.
8) Rotsakerna och grönsakerna.
Rotsaker och grönsaker kan med fördel tillagas i foliepaket. De tillagas då med hjälp av ånga samtidigt som alla goda smaker bevaras i paketet. Smaksätt gärna med exempelvis olivolja, chili eller vitlök.
9) Återanvänd briketterna.
En av alla fördelar med briketter gentemot grillkol är att när du har grillat klart är det bara att stänga alla spjäll och lägga på locket på grillen. På så sätt slocknar glöden och du kan med fördel återanvända briketterna vid nästa grillning.
Källor: grillguide.se, kolgrill.com, recept.com.
Gillar du listor? Kuriren har fler i arkivet:
7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det
10 saker du ALDRIG ska föravara i kylskåpet
8 saker du INTE ska spola ner i toaletten
7 saker som piloterna inte vill berätta för dig
Krama, Ligga och Korva – har du koll på länets orter?
Världskända uppfinningar från Norrbotten
11 ställen i ditt hem som är snuskigare än din toalett
9 anledningar att sluta med skräpmat direkt
11 produkter som du alltid kommer hem med från Ikea
Här är världens 25 populäraste resmål
14 personer du inte visste är från Norrbotten
Här är världens 10 rikaste personer
De dyraste lägenheterna i Luleå 2015.
De hade högst inkomst i din kommun.
14 Luleåsaker du bara minns om du var ung på 80- och 90-talet
De 10 bästa skidåkarna i Norrbotten genom tiderna.
Norrbottens 10 bästa herrfotbollsspelare