I utredningen har förekomsten av cancer hos de som jobbar eller har jobbat vid Strömbackaskolan i Piteå studerats. Det har jämförts med utfallen i Piteå, Norrbotten respektive hela riket.
– Vi kan inte visa på någon canceröversjuklighet eller canceröverdödlighet, uttrycker sig utredaren, universitetslektor Lennart Nyström, Umeå universitet.
Slutsatsen är att arbetsmiljöproblemen i gymnasieskolan inte bär skulden till människors öden.
Utredningar och känslor är inte samma sak, menar läraren Pia Andersson.
– Jag tror att ingen utredning kan göra någon lugn, säger hon och uppmanar de som har skolan som arbetsplats att vara på tårna även i fortsättningen. Tidigt när arbetsmiljöproblem uppdagades var det en dragkamp för att komma någon vart, minns förra skyddsombudet.
Utredningen skulle besvara frågor som funnits i åratal.
– Vi vet inte mer nu än tidigare, konstaterar Lars Ericsson, huvudskyddsombud inom Lärarnas riksförbund.
Han berättar också att en kollega vid skolan drabbats under våren.
– Det har skapat oro, säger han.
Olyckligt anser han det vara att det inte går att få fram slutsatser för separat Oden-huset, där problemen och cancerfallen varit specifikt tydliga.
– Det är en svaghet, medger Lennart Nyström. Det är alldeles för oklara förhållanden kring vilka som verkligen arbetat där, och hur länge, för att kunna göra en sådan undersökning, menar han.
Läraren Staffan Nilsson konstaterar att den här utredningen är mer betryggande än tidigare utredning. Men såväl han som andra anställda Kuriren talat med vill läsa den fullständiga utredningen innan de drar absoluta slutsatser.
Nya Strömbackagymnasiet, som innebar en kraftig utbyggnad, stod klar 1973. Stor del av skolan brann ner 1989. Istället för att bygga nytt uppförde kommunen en skola på resterna av den gamla. Fullvärdig sanering utlovades.
Asbest, svartmögel, fynd av brandrester, fukt och läckage spårades efterhand. Anställda och elever fick hälsoproblem och 43 miljoner kronor uppges ha lagts på ombyggnad av inomhusmiljön och tak. Hälsoutredningar har gjorts.
Cancerutredningen omfattar skolåren 1973 och framåt. Därmed omfattas personal från olika generationer. Av anställda har 180 fått tumörer. En del hade det när de började. Men 121 av de som jobbat eller jobbar vid skolan minst ett halvår har fått tumörer efter att de börjat. Av dem är 42 döda.