200 kvinnliga berättelser i ny utställning

200 okända och kända kvinnors berättelser från hela världen ges plats när Havremagasinet öppnar sommarens utställning.

Sergut Belay, ursprungligen från Etiopien, numer boende i Boden delar med sig av sin berättelse i Havremagasinets sommarutställning.

Sergut Belay, ursprungligen från Etiopien, numer boende i Boden delar med sig av sin berättelse i Havremagasinets sommarutställning.

Foto: Eva Åström

Konst2018-06-05 06:00

Bland dem finns norrbottningarna Elin Rova, sjuksköterska, konstnären Katarina Pirak Sikku, systrarna Nylund från Markusvinsa och Sergut Belay, ursprungligen från Etiopien men numera bodensare.

– Dessutom valde vi Pia Sundhage som vår kändiskvinna, säger Ingela Ögren Weinmar, intendent och konstpedagogisk ledare.

Utställningen ”200 women – som kommer att ändra sättet du ser på världen” har producerats av Geoff Blackwell och Ruth Hobday från Nya Zeeland. Projektet som också blivit till en bok baseras på tvåhundra originalintervjuer där tvåhundrakvinnor från världens alla hörn fick fem grundläggande frågor om vad som betyder mest för dem i livet. Oavsett nationalitet, ras, religion, status eller kändisstatus fotograferades alla kvinnorna framför ett enkelt tygstycke. Betraktaren får i denna utställning möta en mångfald av kvinnor i fotografiska porträtt och videointervjuer – allt från en kvinna i Nepal som tillbringat nästan hela livet med att sälja cigaretter på gatorna i Katmandu till författaren Margaret Atwood.

– Syftet är att lyfta kvinnliga berättelser – livshistorier där vad som betyder mest i livet givetvis varierar beroende på var i världen de bor och vilken livssituation, kultur och historia de bär på, menar Ingela Ögren Weimar.

Tillsammans med övriga på Havremagasinet har hon gjort ett urval bland de 200 fotografier, där vissa uppförstorats.

– Vi har helt enkelt valt de bilder som var bäst. Det är trots allt en konstutställning, men alla kvinnor finns porträtterade i ett av rummen, säger hon.

Utställningen ”200 women – som kommer att ändra sättet du ser på världen” delar utrymme med sommarens andra utställning ”Bodenskolan – ur ett nytt perspektiv”.

– Denna gång har vi valt att ställa ut de 14 konstnärerna som ingick i Bodenskolan tematiskt under rubrikerna purism, stilleben, landskap och porträtt, säger Ingela Ögren Weimar.

Hon betonar att dessa mer eller mindre självlärda konstnärer kom att spela en viktig roll, inte bara för Boden, utan för hela länets konstliv. En konsthistorisk berättelse som nu också blivit bok under Bertil Sundstedts penna. Boken ”Bodenskolan” ges ut på Karl Petersens förlag Ordfirman och släpps vid utställningens öppnande.

– Jag är väldigt nöjd. Boden kan verkligen vara stolt. Tänk att en sådan liten stad på 50-60-talet hade 14 konstnärer som i stort levde på sitt skapande, säger Karl Petersen som vid Kurirens besök kommer med de första tryckta bokexemplaren.

Förutom boksläppet kommer också ett nytt instiftat stipendium att delas ut till i bodenkonstnären Ingvar Jigruds anda på 10 000 kronor under vernissagedagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!