2014 släppte Luleåbandet Beneath My Feet sin debutfullängdare ”Origins” och turnerade Europa tillsammans med Dead By April. Men på grund av medlemsavhopp och ett visst omskrivet vapendrama har uppföljaren låtit vänta på sig, berättar bandets ena sångare Marcus J Garbom.

– Under 2015 gjorde vi ingenting. Adam (Lindberg, gitarr och sång) hoppade av, vi släppte ingenting och vi hade inga gig. Dessutom hamnade vi mitt i skjutningen på Kronan. Vi har studion i samma korridor som det hände så det blev en sommar med rättegångar. Sammantaget gjorde det att saker och ting tog längre tid än vad de borde ha gjort.

Men nu, nästan tre år efter ”Origins”, har det blivit dags för bandet att släppa nytt material, i form av en singeltrilogi. Först ut är ”Dead & Equal”, en låt med ett tydligare politiskt budskap än vad man kanske är van vid från Beneath My Feet. Något som går igen på samtliga av de kommande singlarna.

– De hänger framför allt ihop tema- och textmässigt, de kretsar runt det som händer runt om i världen just nu med människor som tvingas fly, berättar bandets trummis Axel Moe.

– Axels exakta ord till mig när jag skulle skriva texten till ”Dead & Equal” var ”tänk dig att du gräver ner någon i sanden så bara huvudet sticker upp och att du står och skriker arga ord på dem”. Det här var mitt under den värsta flyktingkrisen och låten handlar om att den enda gången människor egentligen kan se varandra som jämlika är i döden. När någon är död kan man sörja och tycka det är hemskt, men medan de lever kan vi inte hjälpa varandra och visa respekt. Vi har mycket ilska i oss som vi behöver få ut, och hela singeltrilogi blir lite av en uppmaning till människor att tänka efter, vi kan vara så mycket bättre än att hata, fyller Marcus J Garbom i.

Även musikaliskt har bandet utvecklats sedan debutalbumet, men utan att avvika allt för mycket från sitt signatursound.

– När vi släppte ”Origins” kände vi verkligen att vi hittat vårt sound och nu har vi förfinat det ännu mer. Det är inte lika meckigt och tekniskt utan har mer fokus på tyngd och rytmer. Vi har slängt in lite synthar och breddat ljudbilden, men jag känner ändå att vi följer en logisk utvecklingskurva. Det ska vara intressant men samtidigt gå att headbanga till (skratt), berättar gitarristen Anton Gustafsson.

”Dead & Equal” släpps den 17 februari och utgör Beneath My Feets första samarbete med BD Pop, ett led i bandets planer på att etablera sig bättre hemma i Sverige. Och redan samma kväll har man chansen att se dem uppträda på hemmaplan för första gången sedan 2014.

– Vi har spelat mer i England, Tyskland och Finland än vi gjort i Sverige. Nu har vi en strategi att jobba lite mer med den svenska marknaden. Spelningen på Wacken Metal Battle på Lillan blir den första vi gör i Luleå sedan december 2014 och vi kommer spela både ”Dead & Equal” och singel nummer två. Vi är sjukt peppade, avslutar Marcus J Garbom.

MISSA INGET, GILLA DUO NÖJE PÅ FACEBOOK!