Videon är inte längre tillgänglig
En del av mätningen gäller elevers resultat i skolan, möjligen det mest väsentliga sett till skolans uppgift, och där återfinns ingen kommun från Norrbotten i toppen.
Generellt går det sämre för elever i små kommuner och bättre för elever i rika. Av Norrbottenskommuner ligger Arvidsjaur dåligt till. Stockholmskommuner toppar.
Sammantaget når flickor bättre resultat än pojkar.
Det fackförbundet tittat på är andelen elever som nått målen i alla ämnen i årskurserna nio och sex samt behörigheten till gymnasiet och hur det gått en tid efter gymnasiet.
Fackförbundet har också tittat på hur spridningen är i kunskaper mellan skolor inom samma kommun samt hur slutbetyg stämmer överens med nationella prov. Likvärdighet, kallas den mätkategorin och Haparanda, Arvidsjaur samt Övertorneå ligger dåligt till.
När det gäller lärartäthet är det emellertid mycket Norrbotten i toppen. Småkommunerna Pajala är etta medan även Jokkmokk och Överkalix intar topplatser, med hög lärartäthet.
I mätningen av hur kommuner klarar att försörja skolan med behöriga lärare är Piteå med i toppen medan Jokkmokk är sist.
När alla kategorier sammanvägt har en totalranking för riket sammanställts.
Den toppas av Piteå, med Luleå några placeringar längre ner.
Då har alltså elevers resultat, likvärdighet i kunskaper, lärarbehörighet och lärarlöner samt andra faktorer vägts in.
En kommun som Sollefteå, med ungefär samma storlek som Piteå, ligger nästan sist. Fackförbundet beskriver det hela som ett lotteri, boendeort ska inte ha betydelse utan staten bör ta över kommunernas ansvar och finansiera skolan via statsbidrag. Nu kan en kommun ligga bra till i lärarbehörighet och dåligt inom ett annat område, beroende på vilja och resurser.