Läs mer: En bra affär.
Läs mer: Bättre träna fred.
Arctic Challenge Exercise 2015 beräknas medföra 7 000 gästnätter på hotellen i och kring Luleå. Uppgifterna kommer från Försvaret, via F21:s informationschef Louise Levin.
– Ekonomin in i Luleå bedöms ge ett tvåsiffrigt miljonbelopp. Människor går på restaurang, köper med sig minnen, och det är hyrbilar, hotell och annat, säger hon och hänvisar till tidigare erfarenheter, däribland från svenskt deltagande i andra länder.
Om beräkningarna för beläggningen stämmer så låter det rimligt med så pass höga intäkter. Entreprenörer i Luleå gynnas av övningar och evenemang, resonerar Martin Theorin, affärsutvecklare vid Visit Luleå.
Elin Arvesen jobbar i receptionen i Stadshotellet och där är det välbokat.
– Vi har näst intill fullt hela flygövningen, säger hon.
Enligt Visit Luleå omsätter internationella gäster generellt mer än svenska. Under övningen kommer hotellen att ha en allmänt hög beläggning och omvittnat är det nu svårt att få tag på en hyrbil i Luleå.
Övningen uppges ha förberetts under ett års tid och hålls mellan 25 maj till 4-5 juni men redan för en vecka sedan började materiel och personal anlända.
Tidigt uppges lastbilar med materiel från den amerikanska basen i Aviano i Italien ha tagits emot av amerikanska logistikofficerare som förbereder sitt förbands deltagande.
Flera länder finns representerade i Luleå.
Dessutom en stark svensk uppslutning.
Stridsflyg som baserar på F 21 är Sverige (Jas 39 Gripen), Schweiz (F-18 Hornet), USA (F-16 Fighting Falcon) och Storbritannien (Hawk 2000)
F21:s flottiljchef Carl-Johan Edström ser fram emot "en övning som förbereder Sveriges och Europas flygvapen för framtida utmaningar och uppgifter".
Scenariot för övningen är en internationell fredsfrämjande krishanteringsinsats under FN-mandat. Edström pekar på att säkerhet skapas tillsammans med andra, och då behöver man öva.
I andra sammanhang ses övningen, där flera Natoländer deltar, som ännu en del av en inträdesbiljetten till svenskt medlemskap i Nato.
– Vi är för en alliansfri politik som står fri från stormakterna. Övningar med grannländer är vi inte emot men skälet till att jag är emot den här övningen är att de kommer tätare, de blir större och större och med fler Natoländer som medverkar, säger Jan Nyberg, Miljöpartiets gruppledare i Luleå.
Ju mer vi permanentar samordade övningar desto närmare Nato. Till sist är frågan vad det är för skillnad?, funderade Gudrun Schyman, Feministiskt initiativ, i Kuriren nyligen.