Fordonsparken utgör Northlands transportlösning på norrbottniska vägar.
Vid full gruvdrift i Kaunisvaara skulle tillverkaren Scania se till att ett 60-tal lastbilsekipage kom på plats. Efterhand skulle fordonen dessutom fasas ut till förmån för nytillverkade ekipage.
Det kom så långt att 38 fordonsekipage registrerats som tillhörande Peabs dotterbolag Swerock och transporter bedrivs under varumärket Cliffton. Fordonsekipagen, som alltså inte ingår i konkursboet Northland, finns stationerade inom länet och en lånefinansiering finns med i bilden.
Swerock överväger att sälja fordonen och släpvagnarna. Övervägandet görs trots att det återigen kan bli gruvdrift i Kaunisvaara.
– Vi tror det blir drift, men när? Fordonen kostar ju pengar där de står, säger Peter Engström, avdelningschef i Cliffton Mining.
Fordonen är till salu.
En försäljning kan motiveras av att återupptagen gruvdrift uteblir eller förefaller att dröja. I det senare fallet kan nya lastbilsekipage beställas från Scania utifall gruvdrift likväl kommer till stånd, resonerar Engström.
Det kan också bli så att gruvdriften tas över av ett företag som inte vill anlita Swerock/Cliffton.
På svenska vägar tillåts maximalt en totalvikt, fordon med last, på 60 ton. Ekipagen som burit järnmalmskoncentrat mellan Kaunisvaara och omlastningen i Svappavaara hade emellertid dispens för 90 ton.
Var finns marknaden för 90 ton?
Ja, enligt Peter Engström kan åkerier i stort i Sverige ha nytta av lastbilarna.
– De går att använda till anläggningsbilar, plogbilar och annat.
Däremot medför konstruktionen av släpvagnarna, dolly och släp, en begränsning.
– Du får köra med dem men du får inte kostnadseffektivitet när du inte får lasta så mycket, förklarar Peter Engström.
Det finns en rad länder, däribland Australien, där fordonsekipage med väldigt hög kapacitet kan användas. Försäljning till utlandet kan komma att ske.
Men som läget är i åtminstone gruvnäringen, där fler än Northland drabbats, är frågan hur stor efterfrågan är därifrån, funderar Peter Engström.