Folkrace och bilmekande ska ge ungdomar bättre livskvalité

Unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och rullstolsbundna får chansen att köra folkrace. Allmänna arvsfonden har gett projektet 3,7 miljoner kronor på tre år. Startflaggan fälls efter nyår.

Livskvalité. Folkraceprojektet ska ge bättre livskvalité för unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och sådana som är rullstolsbundna. Här Jocke Lidberg, Norrbottens Motorsällskap Boden, Göran Ahlström, projektledare, Göran Ahlman, Norrbottens Motorsällskap Boden och Miriam Jaakola, Attention.

Livskvalité. Folkraceprojektet ska ge bättre livskvalité för unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och sådana som är rullstolsbundna. Här Jocke Lidberg, Norrbottens Motorsällskap Boden, Göran Ahlström, projektledare, Göran Ahlman, Norrbottens Motorsällskap Boden och Miriam Jaakola, Attention.

Foto: Håkan Zerpe

Boden2014-09-23 17:20

Bodens kommun, Norrbottens Motorsällskap Boden, Attention och DHR ingår i projektet. Detta är unikt för Sverige och erfarenheterna ska spridas.

En hyrd lokal under iordningställande finns på gamla A8-området, gamla truppserviceförrådet. Där står redan nu ett antal bilar, "utan rost och utan bucklor", skojar Göran Ahlman, ordförande i NMS Boden.

Några bilar tillhör projektet. Andra ägs privat, men ingår i projektet.

Allt började när Sisu, idrottsutbildarna, påpekade att bilsporten gjorde väldigt litet för ungdomar. Pengar söktes till ett projekt och folkraceprojektet är en fortsättning på detta. Nya satsningen riktar sig till ungdomar 16-25 år.

Pengarna går till utrustning och två tjänster. DHR ska dessutom undersöka tillgänglighet för rullstolsbundna på motorbanor och Attention ser på anpassning för ungdomar som har neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Deltagarna ska bygga och meka med folkracebilarna, ta förarlicens, träna körning, bli föreningsaktiva. De som vill får tävla.

– Det ska inte vara på låtsas, säger Göran Ahlström, projektledare och anställd av Bodens kommun.

12-14 personer innefattas i den grupp som bildas. Hälften ska inte tillhöra de nämnda kategorierna. Också en tjejgrupp med mentor planeras.

– Meningen är att vi ska ha fyra folkracebilar, omtalar Göran Ahlström.

Efter projekttidens slut kommer aktiviteterna att fortsätta med kommunala driftpengar.

– Nu bygger vi upp verksamheten och det kostar pengar. Sedan ska det snurra, understryker Göran Ahlman. Inom NMS ser vi också möjligheter att rekrytera ungdomar.

Många företag jämte Försvarsmakten har skänkt utrustning av olika slag. Dessutom stöttar föräldrar verksamheten.

Projektföreträdare tog kontakt med Miriam Jaakola, ordförande i Attention Luleå-Boden-Norrbotten lokalförening, som nappade direkt.

– Våra ungdomar har svårt för lagsporter och det här är en toppengrej för de som har motorintresse. Det ger självkänsla, man kommer bort från datorn och förstår att man klarar av att ingå i ett team.

Jocke Lidberg är knuten till projektet som allt-i-allo och sköter om bilar samt teknik.

– Ett bra initiativ. Det kan vara dyrt och svårt att komma in i motorsporten men det blir lättare om man är en grupp med gemenskap.

Attention arbetar för personer med neuropsykiatriska diagnoser som ADHD och DAMP. Syftet är att ta tillvara deras intressen, sprida kunskaper och minska fördomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om